Allt fler razzior mot slavjobben
400 razzior på ett år. Kampen mot skattefusket och utnyttjandet av utländsk arbetskraft samt för ordning och reda i arbetskraftsinvandringen intensifieras.
Det handlar om pengar som behövs till välfärden och om att stoppa slavjobben. Men det handlar även om ditt jobb och din lön.
Gränspolisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket rensar nu upp i fifflet med svartjobb, osund konkurrens och grovt utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Det är en unik satsning som regeringen initierat. Med oannonserade arbetsplatsbesök och kontroller av personalliggare avslöjas fusket med falska arbetstillstånd samt med skatte- och arbetsmiljöregler över hela landet.
Över 400 oannonserade arbetsplatskontroller på ett drygt år visar på ett utbrett, systematiskt, fiffel.
Papperslösa kvinnor som städar för tolv kronor i timmen, hitlockade med löften om högre lön. Byggjobbare som sover på hälsovådliga arbetsplatser. Mångmiljardbelopp som undandras skatt. Insatsledarna talar om ett skuggsamhälle.
Mikael Roos på Arbetsmiljöverket berättar om ett tillslag mot en firma som lackar bilar.
[blockquote author=”” pull=”normal”]”Det var så mycket thinner i luften att tårarna rann när vi gick in.”[/blockquote]
– Det var så mycket thinner i luften att tårarna rann när vi gick in. Jag har upplevt det tidigare, men då måste jag gå tillbaka till 70-talet. Brytlistan var gigantisk: Skyddsutrustning användes inte, ventilationen funkade inte, sanitet – allt var fel.
– Här plockar man in folk från Östeuropa. Det finns inte ett papper rätt om personerna. Man jobbar massor med tid, det är sängar på arbetsplatsen. Ingen fick vara kvar, när vi gick därifrån var det tomt.
Regeringen ger nu myndigheterna utökade resurser för insatserna. Samtidigt skärps reglerna ytterligare. Kravet på personalliggare utökas 1 juli från restauranger och byggarbetsplatser till fordonsservice, partihandel med livsmedel och tobak, samt skönhetsvård såsom hår, naglar, massage och tatuering.
Dessutom ska arbetsgivarna redovisa löner och skatter månadsvis. Först ut är bygg- restaurang-, tvätt- och frisörbranscherna.
Förlorarna på fusket är inte bara de som tvingas jobba under slavliknande förhållanden utan även de seriösa svenska företagen och deras anställda som riskerar att konkurreras ut.
Och den svenska välfärden. Varje år undanhålls 70 miljarder i skatter genom svartjobb. Det motsvarar kostnaderna för föräldrapenningen och barnbidraget.
– Den här typen av illojal konkurrens riskerar att slå ut de företag som gör rätt för sig. Det kan vi inte acceptera, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Inte nog med att de företag som betalar skatt och schyssta löner får färre jobb. Deras anställda riskerar även sämre löneutveckling, när utländsk arbetskraft arbetar för villkor långt under kollektivavtalen.
Det råder nu politisk strid om arbetskraftsinvandringen. Socialdemokraterna vill reglera arbetskraftsinvandringen och tillåta den när det inte går att hitta rätt personer i Sverige. Jobb i bristyrken ska gå till arbetslösa personer i Sverige.
[blockquote author=”” pull=”normal”]”Vi kan inte ha ett system där jobb som kan göras av nyanlända eller arbetslösa görs av personer som hämtas från andra kontinenter.”[/blockquote]
– Vi kan inte ha ett system där jobb som kan göras av nyanlända eller arbetslösa görs av personer som hämtas från andra kontinenter. Det är dåligt för de personer som utnyttjas i ett sådant system, det är dåligt för den svenska modellen, säger Stefan Löfven (S).
De borgerliga partierna vill bevara en liberalare arbetskraftsinvandring. Alliansregeringens beslut 2008 att låta arbetsgivare själva avgöra vem som skulle få arbetstillstånd i Sverige, har gjort det lättare att fuska, enligt LO.
En arbetsgivare som anställer en utländsk medborgare är skyldig att kontrollera arbetstillstånd. Men systemet missbrukas och det pågår idag en handel med arbetstillstånd.
– Migrationsverkets besked till oss i polisen var att politikerna gett dem i uppdrag att trumma igenom flera tillstånd. Restauranger började plocka in diskare från andra sidan jordklotet, den typ av jobb som våra lågutbildade nyanlända annars kunde få, säger Jerk Wiberg gruppchef på Gränspolisen i Stockholm till DN.
Socialdemokraterna vill nu att en oberoende myndighet ska pröva behovet på arbetsmarknaden innan tillstånd för arbetskraftsinvandring ska ges och granska företagen hårdare.