Bucht: ”Bredband lika viktigt som när Sverige elektrifierades”
Bredband och mobilnät med bra uppkoppling över hela landet. Det är den S-ledda regeringens mål när de satsar miljarder på att svetsa samman Sverige med hjälp av digitaliseringen.
I en alltmer digitaliserad värld är det en självklarhet att ha tillgång till bredband och en bra mobiltäckning. Detta för att alla ska kunna leva på samma villkor oavsett var i landet man bor. Att bygga ut bredbandet och förbättra mobiltäckningen var två av Socialdemokraternas vallöften inför valet 2014. Ambitioner som man just nu är på god väg att genomföra.
– Bredband är precis lika viktigt som när vi en gång elektrifierade Sverige, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
Den S-ledda regeringen har som mål att hela landet ska ha tillgång till bredband med minst 100 Mbit/s. Men den stora ambitionen strävar efter att 98 procent av svenska hushåll och företag ska ha minst 1 Gbit/s senast 2025.
– Bredbandet ska komma ut till hela Sveriges landsbygd. Hundra procent av hushållen och företagen ska ha bredband och det ska vara med snabb uppkoppling. Det är därför vi satsar 5,5 miljarder för att få bredband på svensk landsbygd, säger Sven-Erik Bucht.
Hur går det?
– Det grävs för fullt runt om i Sverige och vi hoppas verkligen att vi kommer i mål.
Arbetet tuffar på – 2017 hade 77 procent av hushåll och företag tillgång till bredband med 100 Mbit/s, enligt statistik från Post- och telestyrelsen.
När det kommer till mobiltäckningen går arbetet också framåt. Siffror från Post- och telestyrelsen, publicerade i Dagens Nyheter, visar även att det byggs nya nät. Ett bygge som gör att täckningen och kapaciteten förbättras. Regeringen har även beslutat att släppa stora delar av det så kallade 700 MHz-bandet, som man tidigare sänt tv via, fritt från och med 1 november 2017. Detta innebär att det får användas till annat än just marksänd tv, vilket förbättrar täckningen.
Men varför är det här viktigt?
Forskare menar att det finns stora problem om inte digitaliseringen kommer alla till gagn. I en intervju med företagsnyhetstjänsten FPlus berättar professor Per Ödling vid Lunds universitet om hur han tror att exempelvis Brexit hade kunnat stoppas om den digitala utvecklingen varit jämnare i Storbritannien, folk hade antagligen inte känt samma oro och inte blivit övertygade av kaos och krisbudskap på nätet. Läget är liknande i Sverige.
– Det (digitaliseringen) handlar om enorma värdeökningar, men främst för storstäderna. Stockholm leder digitaliseringen, inte Örnsköldsvik, säger Per Ödling i intervjun.
Han tar vården som ett exempel. Där hade en likvärdig digitalisering hade inneburit stor skillnad för människor som bor utanför storstäderna.
– Tänk om vården hade digitaliserats fullt ut, och man aldrig hade behövt åka tio mil för att få ett provsvar. Om avståndens betydelse upphör så skulle det göra enorm skillnad för livet utanför storstan.