Björn Fridén: Public service riskerar att bli en valfråga
I veckan överlämnar public service-kommittén över sina förslag till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). I den finns, enligt uppgift, en rad välkomna förslag för att stärka oberoendet – däribland förlängd avtalsperiod och att regeringen inte längre ska ha någon insyn i ledningsarbetet.
Men det är inte det som är sprängstoffet. Den stora förändringen ligger i finansieringen. Tv-licensen skrotas och ersätts med en skatt. För att skydda oberoendet ska skatten skrivas in i grundlagen och därför inte kunna ändras lika lätt.
Men det betyder inte att oberoendet är säkrat. Även om det krävs två riksdagsbeslut med minst ett val och sex månader emellan hamnar public service lik förbaskat i knät på politiker. Och en skatt är mycket lättare att rikta populistisk ilska mot än mot det grundlagsskydd som public service åtnjuter i dag.
[blockquote author=”” pull=”normal”]”Public service och skatt i kombination är ju som kryptonit för moderater.”[/blockquote]
Det finns en politisk strömning som inte är särskilt glad i den fria pressen i allmänhet och SVT i synnerhet. På den kanten har de redan börjat driva kampanj mot skatten. Trots att den inte ens är formellt föreslagen – än mindre införd.
Samtidigt har vi en annan strömning inom främst näringslivsorganisationerna och deras tankesmedjor som är mot public service på mer principiella grunder. Och de har de senaste åren gjort ett formidabelt arbete i att utmåla SVT och Sveriges Radio som rena propagandanästen för allsköns vänsterpack. Den bruna rörelsen är förstås mycket tacksam för draghjälpen.
Därtill har vi Moderaterna som är något så märkligt som ett konservativt parti som lätt svänger ordentligt i stora frågor. Där är misstron mot public service stor. Att partiet står bakom kommitténs linje i dag betyder inte så mycket om ett år. Public service och skatt i kombination är ju som kryptonit för moderater.
I grunden handlar hela frågan om hur public service ska bäras upp när färre äger en licensbelagd tv-apparat och fler tar del av innehållet på helt andra sätt än förut. Att göra det till en vanlig skatt är förstås uteslutet. Det skulle stjälpa hela oberoendet om SVT och SR skulle behöva skicka in anspråk till finansdepartementet varje höst. Det är inte konstigt att kommittén landar i en grundlagsskyddad skatt.
Men det kommer utnyttjas av populister som misstror public service. Att sänka eller avskaffa en skatt är mycket mindre kontroversiellt än att riva upp dagens bestämmelser för public service-företagen.
De kommer att driva valrörelse mot de absolut sämsta inslagen SVT och SR gör. Och vi kommer behöva försvara det. Det är lika bra att vi gör oss beredda på det.