Eric Sundström: Underbara dagar framför oss – trots 2023

S har goda möjligheter att göra framtiden mer ljus än 2023, menar Eric Sundström.

En generation socialdemokrater ska fira nyår, och det är ett mörkt 2023 som vi lämnar.

Ett fruktansvärt krig rasar alltjämt i Europa – men 2023 blev inte året då Sverige gick med i Nato. Antalet länder som upplevde väpnade konflikter var 56 ifjol. I år har vi bevittnat den värsta attacken på judar sedan Förintelsen, och i Gaza beräknas över 20 000 palestinier ha dött. UNHCR uppskattar antalet flyktingar i världen till 117 miljoner. 

fler diktaturer än demokratier i världen

För första gången på 20 år finns det fler diktaturer än demokratier i världen. 2023 blir det varmaste året någonsin. Visst, klimatmötet COP28 sa till slut att ”världen måste avlägsna sig från fossila bränslen”. Kommer det att begränsa den globala olje- och gasindustrin som gör årliga vinster på 40 000 miljarder kronor?

Sverige har haft 334 skjutningar och 53 personer har avlidit. Hissolyckan i Sundbyberg var den värsta arbetsplatsolyckan på decennier. Huvudentreprenören hade 119 underentreprenörer i fem led. Enligt Arbetsmiljöverket har 64 människor omkommit på sina jobb i år. I Bryssel blev två fotbollsälskare dödade eftersom de bar gula landslagströjor.

första stegen i den process som kallas autokratisering

Apropå Sverigebilden var 2023 året då regeringssamarbetets största parti ville riva moskéer. Byt 2023 mot 1933, moské mot synagoga. Civil Rights Defenders granskning av Tidöavtalets första år varnar för en utveckling som inskränker rättigheter, urgröper rättsstaten, begränsar föreningsfriheten samt det fria ordet. ”Det kan vara första stegen i den process som kallas autokratisering”, menar CRD. 

Tidölaget gör inget åt att Sverige har blivit mer ojämlikt än Ryssland, och för vanligt folk innebar även 2023 reallönesänkningar. PISA-kurvan pekar nedåt, friskolans vinstkurva uppåt. LOs rapport ”Välfärdsgapet” listar de investeringar som krävs för att bibehålla dagens nivå i välfärden – men mer måste till om gliporna ska tätas. 

För Socialdemokraterna, som även har elva uppdaterade samhällsanalyser att utgå ifrån, kan mörka omvärldsvindar paradoxalt nog erbjuda möjligheter.

politikens företräde framför marknaden

En är nationell. Sverige måste byggas starkt och rustas för fler kriser. Samhällsbygge passar socialdemokratin – och i uppdraget ingår tron på politikens företräde framför marknaden, och att investeringar gör bättre nytta i samhället än i ladan.

En annan är europeisk. EU leder klimatarbetet, stöttar Ukraina och är vårt samarbete i en värld som brinner. Engagera dig i EU-valet, för europeisk demokrati är en kraft som inte ska tas för given.

Låt 2024 bli året då kampen handlar mer om framtiden, och mindre om SDs världsbild

En tredje är idémässig. Såväl svenska folket som Financial Times stöttar facket i striden mot Tesla. Ibland tycks vi glömma hur urstark och populär vår grundläggande idé om jämlikhet och gemenskap är. Låt 2024 bli året då kampen handlar mer om framtiden, och mindre om SDs världsbild.

För att tala med Shane MacGowan, som gick ur tiden i år: Vi har alla ett ljus som vi håller framför oss, något som är måttet för våra drömmar.

Låt det vara tron på människovärdet, att vi trots allt kan ha underbara dagar framför oss.

Eric Sundström är S-debattör