S: Tid för utvärdering av svensk filmpolitik

Ruben Östlund, svensk filmskapare, har vunnit flera filmpriser genom åren. S vill se en filmpolitisk utredning för att bland annat se över hur svensk film kan spridas än mer. Foto: Jacovides-Borde-Moreau Bestimatt/TT Nyhetsbyrån/SF

Svensk film skördar internationella framgångar. Samtidigt innebär den globaliserade, teknikutvecklade och digitaliserade samtiden nya utmaningar för filmpolitiken. Nu vill Socialdemokraterna vill se en ny filmpolitisk utredning.

Vid sidan om de världspolitiska händelserna har det varit en vecka som gått i filmens tecken. i måndags kväll var det guldbaggegalan som prisar svensk film. Ruben Östlunds film ”Triangle of sadness” vann i flera kategorier. Bara ett dygn senare visade det sig att filmen dessutom var nominerad i tre olika kategorier inför Oscarsgalan. I dag börjar en av Sveriges största filmfestivaler i Göteborg.

Lagom till det kräver Socialdemokraterna en ny filmpolitisk utredning. Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, redogjorde för detta under fredagen.

– Det är hög tid för en utvärdering av den nuvarande filmpolitiken. Ska svensk film få en ännu större publik, både runt om i landet och internationellt, krävs en aktiv filmpolitik. De produktionsincitament som den socialdemokratiska regeringen införde förra året var ett bra första steg men vi behöver ytterligare satsningar som främjar svenskt filmskapande, säger hon.

Lawen Redar är kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Lawen Redar menar att det behövs svar på de frågor som växer i takt med filmmarknadens globalisering och digitalisering. Det handlar om frågor som: Hur stärker vi produktionen av svensk film i den internationella konkurrensen? Vem äger innehållet och vem ansvarar för filmarkiven i framtiden? Har biomomsen fördyrat biobesöken? Hur säkerställer vi principen om en armlängds avstånd? 

Det var 2017 som det så kallade filmavtalet övergick till en statlig filmpolitik och S menar att det är dags för en utvärdering. Med en filmbransch som efterfrågat en mer aktiv politik på området vill därför S se en ny filmpolitisk utredning som kan ge förslag på hur svensk film kan växa och nå fler. Därför kommer Socialdemokraterna i riksdagen att nu driva frågan om en ny filmpolitisk utredning mot regeringen.

– Vi ser stora behov för en viktig bransch, bland annat när det gäller möjligheten att nå en större inhemsk publik och bättre möjligheter att möta de kompetensbehov som den svenska filmbranschen står inför. Det är nu läge att lägga grunden för en ny filmpolitik, säger Lawen Redar.