Regeringens elkompensation duger inte

Det finns gränser för hur mycket el man kan förväntas spara. Nu reagerar socialdemokratiska kommunal-, oppositions- och regionråd i Västernorrland på de löften som regeringen bryter.

Nio dagar tog det, efter att man tillträtt, för den nya högerregeringen att presentera sin modell för kompensation av höga elpriser för Sverige. Eller för Sverige och Sverige, det blev bara delar av Sverige. För elprisområdena 1 och 2, det vill säga de norra delarna av landet, där medeltemperaturen också är avsevärt mycket lägre än de sydliga delarna, där blev vi helt utan stöd. Det var inte riktigt vad man lovade i valrörelsen. Storkonsumenter av el i södra Sverige kan nu se fram emot att kompenseras, medan invånarna i norra Sverige inte ens får ett endaste öre i kompensation. Det är svagt, det är orättfärdigt och inte minst så rotar det en splittring i Sverige.

Vi socialdemokrater i Västernorrland stöttar naturligtvis det förslag till kompensation som Socialdemokraterna, genom oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) lagt fram, där stöd ges till hela Sverige. Det är så vi bygger ett samhälle som håller ihop, grundförutsättningen för det starka samhället.

På grund av det kallare klimatet i norr så konsumerar norrlänningarna mer el, så enkelt är det. Vi har dock i alla tider bidragit till att hålla ner elkonsumtionen, tidigare för att kunna hålla nere våra kostnader, men nu också som en solidaritetshandling mot resten av Sverige och Europa. Men det finns också gränser i hur mycket el man kan förväntas spara. Särskilt mot bakgrund av att det i de norra regionerna finns ett överskott av el. Här produceras mer el än vad vi själva gör av med. Låt oss ha i åtanke att vi tillhör den region i landet som producerar mest förnyelsebar el och vi anser att det också är rimligt att den bidrar till bättre förutsättningar att bo och verka i Västernorrland.

Vi uppmanar den nya regeringen att göra om och göra rätt. Den modell ni lagt fram duger helt enkelt inte!

Erik Lövgren, KSO Ånge                              
Bodil Hansson, KSO Sundsvall
Stefan Dalin, KSO Timrå                             
Andreas Sjölander, KSO Härnösand
Malin Svanholm, KSO Kramfors                  
Åsa Sjödén, Oppositionsråd Sollefteå
Per Nylén, KSO Örnsköldsvik                      
Glenn Nordlund, Regionråd Västernorrland

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.