Stora vinster i kritiserat omsorgsbolag
27 av 96 boende uppges ha dött i covid-19 på ett äldreboende i Solna. En förundersökning om arbetsmiljöbrott har inletts.
Ägaren A&O i Sverige AB skyltar med att bolaget står fritt från utländskt riskkapital och stora vinstuttag, men delade 2018 ut 14,6 miljoner kronor till ägarna.
21 april anmälde Kommunals huvudskyddsombud bristerna i arbetsmiljön på Berga äldreboende till Arbetsmiljöverket efter att 27 boende där ska ha avlidit och halva personalstyrkan varit sjukskriven.
”Skyddsombudet har också slagit larm om att personal hindersfritt rör sig mellan avdelningar med såväl smittade som osmittade, i samma arbetskläder och med samma munskydd, med risk för ytterligare smittspridning”, står det i anmälan.
Skyddsombudet kräver ”åtgärder kopplade till den stora smittorisken som arbetstagarna i sin utsatta position utsätts och exponeras för utifrån covid-19”.
Äldreboendet är en del av omsorgskoncernen Ansvar & Omsorg. Vd:n Sakarias Mårdh, är kritisk till anmälan.
– Vi har inte samma bild av hur det ser ut. En anmälan är inte alltid en enda sanning. Och det är inte heller Arbetsmiljöverket som kommit med de här synpunkterna utan en person på Kommunal säger Mårdh till lokaltidningen Mitt i.
Han vill inte kommentera antalet avlidna med hänvisning till sekretess.
– Det är klart att det är tragiskt men jag kan inte kommentera summan, säger Mårdh till SVT.
När anmälan lämnades in vägrade verksamhetschefen att skriva under den.
Elisabeth Antfolk, sektionsordförande i Kommunal, skriver i tidningen Kommunalarbetaren att chefen krävde att personalen skulle komma in och jobba trots hosta och huvudvärk med hot om uppsägning på grund av arbetsvägran.
Den 8 maj meddelade åklagarmyndigheten att en förundersökning om arbetsmiljöbrott har inletts.
– Det förekommer uppgifter om höga dödstal bland de boende, att ett antal i personalen smittats av covid-19 och att man inte följt föreskrifterna om bland annat basala vårdrutiner. Jag har därför inlett förundersökning för att kunna utreda vad som har hänt, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson i ett uttalande.
Ansvar & Omsorg fördubblade sin äldreomsorgsdel 2018, då fem bolag varav tre med äldreomsorg köptes. Ett av dessa var Berga i Solna, vars tidigare ägare Temabo inte klarade de nya tillståndskraven från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som infördes 2018.
Nu är Berga och A&O i Sverige AB i rejält blåsväder efter anmälan till Arbetsmiljöverket om ingripande enligt arbetsmiljölagen.
A&O i Sverige lyfter på sin hemsida (bilden ovan) fram att företagets mål är att ”förmedla värme, omtanke och trygghet” och ställer ansvarsfullhet i kontrast till det rena vinstintresset.
”A&O har samma svenska ägare sedan 1993 och har inga externa ägare eller inblandning av riskkapital. Detta borgar för ett ansvarsfullt och långsiktigt perspektiv på verksamheten utan krav på vinster eller stora aktieutdelningar”, skriver bolaget.
A&O i Sverige markerar även att bolaget har kollektivavtal för sina anställda.
Men vinster blir det. 2018 delade bolaget ut 14,6 miljoner kronor till ägarna efter att ha gjort en vinst på 19 miljoner 2017.
A&O i Sverige gjorde en vinst på 26,5 miljoner efter skatt 2018. Detta sedan 33 miljoner förts över via koncernbidrag från dotterbolagen, där även primärvård ingår, till moderbolaget. Koncernen hade vid här tiden cirka 500 miljoner i omsättning.
AiP har tidigare skrivit om hur omsorgsbolag samlar vinstmedel i ägarbolag i stället för att låta pengarna stanna i verksamheten. Detta som ett alternativ till rena vinstuttag.
AiP har ställt frågor via mejl till A&O i Sveriges vd Sakarias Mårdh om hur nivån på vinster och vinstuttag rimmar med bolagets marknadsföring och hur A&O Sverige ser på förutsättningarna att bedriva en äldreomsorg med hög kvalitet och rimlig lönsamhet.
Något svar har inte återkommit, trots en veckas svarstid.
Samtidigt som A&O i Sverige delade ut 14 miljoner till ägarna skriver bolaget i sin årsredovisning för 2018 om positiva framtidsutsikter.
Detta beroende på att bolaget nu slipper den reglering av vinsterna i välfärden som presenterades under förra mandatperioden.
”Förväntade framtida utveckling samt risker och osäkerhetsfaktorer.
Den välfärdsutredning som presenterades 2017 behandlades av Riksdagen i juni 2018. Resultatet blev en nedröstning av utredningen och det föreslagna vinsttaket för företag inom vård- och omsorg vilket var positivt för branschen som helhet”, skriver A&O i Sverige.