Magda valspurtar i Rinkeby

Magdalena Andersson i Rinkeby dagen före valet. Foto: Henrik Persson

En välfylld skolgård mötte Magdalena Andersson när hon i dag valspurtade på en av de platser som valrörelsen rört sig mest kring. Rinkeby, som en del kallar för utsatt område och dit Sverigedemokraterna vill riva bron som leder över vägen till grannstadsdelen.

I Rinkeby är Magdalena Andersson och Socialdemokraterna populära och det märks. Det viftas med bilder på partiordförande och handskrivna lappar med hennes namn. I förra riksdagsvalet, 2018, fick Socialdemokratin närmare 77 procent av rösterna i valdistriktet och mellan 55–68 procent i de omgivande.

Budskapet från talarstolen är i linje med det som förts fram tidigare. Bryta segregationen med hårda tag mot gängkriminella, men också att för varje krona som satsas på detta måste också lika mycket gå till förebyggande åtgärder. Klimatkrisen ska lösas med ökade investeringar och den demokratiska kontrollen över vård, skola och omsorg ska tas tillbaka. Hon varnar också för en högerregering som måste be SD om lov inför varje beslut.

Vårt budskap är ju att vi vill bygga vidare på det som är Sveriges styrkor. Det som vi är så stolta över med vårt land, sammanhållningen, att vi tar itu med samhällsproblem tillsammans och att vi har en gemenskap där vi känner tillit till varandra

Magdalena Andersson

Mediauppbådet är massivt. Alla stora svenska medier och en hel del internationella nyhetsbyråer är på plats. På efterföljande pressträff kommer det frågor om elpriser, gängkriminalitet, Ulf Kristersson, SD och om Sverige ska gå med i euron.

Slutligen frågar någon det klassiska sportfrågan: hur känns det, med så få timmar kvar till valet?

– Det känns väldigt bra. Jag kommer såklart fortsätta de sista timmarna med att berätta om vad som står på spel. Vårt budskap är ju att vi vill bygga vidare på det som är Sveriges styrkor. Det som vi är så stolta över med vårt land, sammanhållningen, att vi tar itu med samhällsproblem tillsammans och att vi har en gemenskap där vi känner tillit till varandra, säger Magdalena Andersson.

Stämningen bland besökarna är god och många ska ut och fortsätta valarbeta efter talet.

Elisabet Servaeus och Yvonne Domeij har åkt långt för att få lyssna på Magdalena Andersson. Foto: Henrik Persson

Elisabet Servaeus och Yvonne Domeij har tagit sig till Rinkeby för att höra på partiordförande.

– Det finns bara en som kan vinna, det är Magdalena Andersson! Vi har åkt en bra bit för att komma hit, men det är det värt, säger Elisabet Servaeus.

De menar att något måste göras åt problemen med friskolorna.

– Jag har behövt undervisa mitt barnbarn under tre år på grund av att han bara hade lärare halva dagarna på Jensens skola, säger Yvonne Domeij.

Emma nilsson och Alicia Dickner ska fortsätta att knacka dörr både i dag och i morgon. Foto: Henrik Persson

Emma Nilsson och Alicia Dickner ska fortsätta valarbetet efter talet.

– Vi ska ut och knacka dörr både i dag och i morgon. Det känns bra, många bra samtal. Vi håller hoppet uppe hela vägen, säger Emma Nilsson.

Unai Lopez som delar ut rosor säger att han är positiv, peppad, hoppfull, kämpig och redo!

– Vi vinner såklart. Många SD borde komma tillbaks till S.

Unai Lopez kommer att jobba med valet ända fram till valvakan. Foto: Henrik Persson

Valrörelsen är inte över för Unai Lopez i och med talet.

– Jag ska jobba med valet ända fram till valvakan i morgon kväll, säger han.

Ulla Risling tycker att valrörelsen varit bra, men att vissa frågor kanske kommit lite i skymundan.

Glöm inte klimatet, poängterar Ulla Risling. Foto: Henrik Persson

– Jag är klimatsosse, det kan du skriva! Glöm inte att det också finns många sossar som kämpar för klimatet. Vi är ett brett parti!

Henrik Persson