Wanngård (S): Det blir ett nöje att opponera

– Det är en ordentlig nejsägarallians som nu ska styra Stockholm. Vi ser klassisk moderat politik, det utlovas skattesänkning, utförsäljningar, de stoppar byggande av nya hyresrätter runt om i stan. Det blir tufft och tråkigt, säger Stockholms avgående finansborgarråd Karin Wanngård (S).

I Uppsala gjorde Liberalerna upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I Malmö släppte Centerpartiet och Liberalerna fram fortsatt S-styre i minoritet för att stoppa SD-inflytande.

I Stockholm, där de ideologiska motsättningarna historiskt varit stora, var förutsättningarna sämre för en blocköverskridande lösning. Det gavs heller inget utrymme för förhandlingar, menar Karin Wanngård (S), eftersom Miljöpartiets borgarråd direkt öppnade för att byta sida.

– Det handlar om att Daniel Helldén (MP) ville ingå i Alliansen. Det ville han redan på valnatten. Jag har tvingat på honom förhandlingsbud han inte ens har svarat på.

Daniel Helldén (MP) och Anna König Jerlmyr (M), motståndare i valrörelsen, ska nu styra Stockholm tillsammans.

Det blev därmed de stora förlorarna, Moderaterna (–6,18) och Miljöpartiet (–5,99), som gjorde upp om makten. Trots att S ökade något till 22,3 procent och blev största parti.

– Det är en ordentlig nej-sägarallians som nu ska styra Stockholm. Klassisk moderat politik, det utlovas skattesänkning, utförsäljningar, de stoppar byggande av nya hyresrätter. Det blir tufft, säger Karin Wanngård.

Karin Wanngård, avgående finansborgarråd Stockholm (S). Foto: Ylva Säfvelin/AiBild

Socialdemokraterna, liksom en del MP-väljare som identifierar sig stå till vänster, har gett uttryck för besvikelse, när nu allmännyttan ska säljas ut.

Tillträdande finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (MP) kopplar i en intervju i SvD skattesänkningen till ”intäkter genom en aktiv fastighetsförvaltning”.

– Vi kommer att göra ombildningar i områden där allmännyttan dominerar, som i ytterstaden.

Just bostadspolitiken är en tydlig ideologisk skiljelinje i Stockholm.

– Det här är att bygga Stockholm som reservat för de rika. Det är inte att bygga en långsiktig stad. Ska Stockholm vara en stad för alla, så måste man bygga både bostadsrätter och hyresrätter och ha en hög byggtakt, säger Karin Wanngård (S).

– Det är så lömskt att man inte säger sig stå för det här före valdagen och sedan smäller man till med det, det första man gör. Man säger sig göra det för kvinnornas skull och segregationens skull, rena hittepå-argument.

MP riskerar göra både sig själva och de rödgröna en björntjänst, menar hon. Om Miljöpartiet får en svekdebatt och sjunker ytterligare hotar det de rödgröna möjligheterna 2022.

”Det kommer självklart inte vara enkelt. Inga politiska styren är enkla, det vet vi från den tidigare mandatperioden. Det handlar alltid om att bryta olika partiers politik mot varandra”, säger Daniel Helldén (MP) i en kommentar.

Svekdebatt riskerar även Moderaterna, som gick hårt åt MP i valrörelsen, och nu måste förklara eftergifterna för sina väljare – inga initiativ ska tas om Österleden eller förlängning avtalet för Bromma flygplats. Däremot införs miljözoner – ett rött skynke för Anna König Jerlmyr (M) i valrörelsen. Och Daniel Helldén (MP) blir trafikborgarråd.

https://twitter.com/akjerlmyr/status/980673632182657025

Maktskiftet kommer även att slå hårt på välfärdstjänsterna och de mest utsatta, anser Karin Wanngård (S). Bland annat ska rätten till heltid i förskolan slopas.

– Oerhört olyckligt. Heltidsreformen ser vi har gynnat barn i ytterstaden. De kommer i kontakt med förskolan snabbare men också att man har möjlighet att gå heltid när man får ett syskon. Det är viktigt för det pedagogiska innehållet och det sociala sammanhanget. Vill man hellre sänka skatter måste man skära någonstans, då väljer man att skära på barnen, säger Karin Wanngård (S).

Hon höjer även ett varningens finger för besparingar inom kulturområdet som nu Centerpartiet får ansvaret över.

I DN öppnar kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) för en privatisering av bibliotek och att Kulturhuset Stadsteatern på sikt ska finansieras av mecenater.

– Det är så klart en grundtanke och vision som vi går in i samarbetet med. Men jag måste lyssna in hur förutsättningarna ser ut, det är svårt att få hela den ekonomiska bilden när man sitter i opposition, säger Jonas Naddebo.

– De kommer att dra ned på kulturen. Centerpartiet har ju aviserat det i sitt budgetförslag, att Stadsteatern ska vara självfinansierad. Det är hårda slag.

På den nya grönblå majoriteten presskonferens förklarade C-gruppledaren Karin Ernlund att Stockholms nu ska bli ”en trevlig och rolig stad”.

– Nej, det blir tufft och tråkigt med det nya styret, säger Wanngård (S).

Exempelvis blir det ett nej till vinter-OS 2026.

– Stockholm ligger i framkant och då måste man våga satsa Stockholm, på stora evenemang, satsa på OS, säger Wanngård (S) som nu går i opposition.

De första beskeden från den nya majoriteten engagerar.

– Jag är oerhört pepp på att driva opposition mot den här nejsägaralliansen. Det ska bli ett nöje.