Vill ta lärarperspektivet in i riksdagshuset

Gymnasieläraren Niklas Sigvardsson står på fjärde plats på S riksdagslista i Jönköpings län. Foto: Simon Johansson

– Utbildningsutskottet är drömutskottet, säger 31-årige gymnasieläraren Niklas Sigvardsson som står på fjärde plats på S riksdagslista i Jönköpings län.

I dag har S tre mandat i Jönköpings län. Första och tredje namn på listan är nuvarande riksdagsledamöterna Carina Ödebrink och Johanna Haraldsson och ny på andra plats är Ilan De Basso, som nyligen blev Europaparlamentariker.

– Målet är att vi ska vinna fyra mandat så att jag har ett eget mandat. Vi har ju tappat från fem till fyra och från fyra till tre, förra valet var det ruggigt nära att vi skulle få ett fjärde mandat, säger Niklas Sigvardsson.

Han kommer från Burseryd i Gislaveds kommun, ett mindre samhälle i södra Småland, men flyttade till Jönköping när han skulle studera och blev kvar med jobb och familj. Han beskriver sig själv som gymnasielärare och familjefar – och fritidspolitiker.

– Jag är ordförande i ett kommunalt bolag, förste vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, sitter i fullmäktige och är kassör i Jönköpings arbetarekommun.

Nu siktar han på att få ta plats i riksdagen i höst. Får man frågan ställer man upp, säger han.

– Och riksdagen är ju alltid riksdagen… Jag ser det som en möjlighet att påverka i skolfrågor.

Min mamma har jobbat i hemtjänsten i hela mitt liv. Jag ser hur de sliter, vi måste se till att de som jobbar inom välfärden får ett så bra stöd som möjligt.

Det är frågor som rör skolan och välfärden som ligger Niklas Sigvardsson närmast om hjärtat.

– Min mamma har jobbat i hemtjänsten i hela mitt liv. Jag ser hur de sliter, vi måste se till att de som jobbar inom välfärden får ett så bra stöd som möjligt.

Blir det en riksdagsplats skulle han bra gärna ta plats i utbildningsutskottet – även om han lovar att ta det uppdrag partiet tycker att han är mest lämpad för, utan knot.

– Men i min egen värld skulle det vara att vara en representant för Socialdemokraterna i skolfrågan och att vara en representant för dem som jobbar i skolan i riksdagen. Jag kommer från lärargolvet, jag tror det perspektivet vore berikande för riksdagsgruppen.

Socialdemokraterna har på den senaste kongressen tagit steg i rätt riktning både vad gäller välfärden och skolan, tycker han.

– Partiet har tagit steg mot att vara hårdare mot friskolorna. Vi ser i verksamheten hur det leder till segregering. Det handlar också om att låta lärare ha tid att vara lärare. Det var en bra plattform som vi tog på den senaste kongressen.

I söder har vi inte riktigt samma landsbygdsperspektiv som i norra Sverige, men klyftan mellan stad och land finns även här.

Även om han numera bor i Jönköping har han kvar nära band till Gislaved, och ser det som en fördel att ha båda perspektiven med sig.

– I söder har vi inte riktigt samma landsbygdsperspektiv som i norra Sverige, men klyftan mellan stad och land finns även här. Jag är uppvuxen i en ort med 800 invånare; vi har sett hur butiker och banker lagt ner och offentlig service har utarmats. Även om avstånden är korta så kan de mentala avstånden vara långa.

Han säger att det är en sak som han tänker mycket på, och kommer han in i riksdagen kommer han också se sig som en representant för småorterna.

– Även om jag i dag bor en av de tio största orterna i Sverige så kommer man ju inte ifrån var man är uppväxt och jag har fortfarande kontakt med familj och vänner där. Det är viktigt att de som bor i småorter känner sig hörda av politiken.

Fotnot:

Det är svårt att förutsäga vad som skulle hända om Ilan De Basso väljs in i riksdagen och skulle begära tjänstledigt för att sitta mandatperioden ut i Europaparlamentet. Enligt riksdagsförvaltningen är ett uppdrag som ledamot av Europaparlamentet inte förenligt med att vara ledamot av ett nationellt parlament; en riksdagsledamot kan ansöka om att få vara ledig från sitt uppdrag och gäller det andra skäl än sjukdom eller föräldraledighet är det kammaren som avgör. I dagsläget är praxis restriktiv och enligt riksdagsinformationen har i princip bara ledighet för uppdrag som statssekreterare godtagits.

Riksdagslista för mandatperioden 2022–2026

1. Carina Ödebrink, Vaggeryd

2. Ilan De Basso, Jönköping

3. Johanna Haraldsson, Vetlanda

4. Niklas Sigvardsson, Jönköping

5. Azra Muranovic, Värnamo

6. Markus Kauppinen, Gnosjö

7. Anna Carlsson, Jönköping

8. Thomas Gustavsson, Habo

9. Junie Ek Alexandersson, Jönköping

10.Besim Matoshi, Vaggeryd

11.Veronica Holmstedt, Tranås

12.Evangelos Varamis, Gislaved

13.Aneth Amundsson, Vetlanda

14.Eskil Carlström, Jönköping

15.Ylva Samuelsson, Gislaved

16.Tobias Gyllensten, Tranås

17.Ardita Berisha Cani, Värnamo

18.Nexhat Shabani, Vaggeryd

19.Jeanette Fredriksson, Gislaved

20.Niklas Lindberg, Aneby

21.Linda Danielsson, Mullsjö

22.Kahlid Poricanen, Värnamo

23.Agneta Lantz, Tranås

24.Noel Linder, Jönköping

25.Camilla Ymer, Jönköping

26.Henrik Tvarnö, Vetlanda

27.Angelica Weber, Nässjö

28.Fredrik Johansson, Gislaved

29.Jeanette Nyberg, Habo

30.Micael Larsson, Gnosjö

31.Aiden Khalid, Sävsjö

32.Marijo Corkovic, Vaggeryd

33.Sofie Tegvall, Jönköping

34.Daniel Tornberg, Jönköping

35.Nadira Kilim, Vaggeryd

36.Vlada Dimoski, Jönköping

37.Karin Widerberg, Jönköping

38.Magnus Fagerholm, Vetlanda

39.Liza Oswald, Mullsjö

40.Kari Parman, Gnosjö