”Vi måste vända den splittrande och hatiska retoriken”

Den 4 februari måste leda till en förändring, säger Magdalena Andersson.
– Vi måste se till att det här blir en vändpunkt. Att vi hittar ett nytt sätt att tala om varandra, och med varandra.

Masskjutningen i Örebro har skakat människor i Sverige djupt. Magdalena Andersson är starkt berörd efter att ha varit på plats och träffat anhöriga i deras sorg, människor på plats Risbergska som undkom tragedin eller som var direkt involverade på olika sätt.  

– Det är klart man blir väldigt berörd. Men det har varit väldigt fina möten. Både med flera anhöriga till dem som dog och med en av eleverna som satt inne på skolan och fruktade för sitt liv. Jag träffade en av poliserna som var en av de första som var på platsen. Jag har träffat lärare på skolan. Folk är ju naturligtvis väldigt chockade. Det är ju ett trauma, såklart för de anhöriga, för de som är skadade, för alla som satt inrymda, men för hela Örebro och för hela Sverige. 

Sorgen är stor och kommer att ta tid att bearbeta, ännu saknas många svar på frågorna om varför det kunde ske och hur liknande händelser i framtiden ska kunna förebyggas.

Men på en punkt är Magdalena Andersson tydlig redan idag, att den 4 februari måste leda till förändring, här och nu.

– Det som många sa till mig när jag var där dagen efter är att ”man skjuter på oss för att vi är invandrare”. Polisens utredning den fortgår ju, men oavsett vad polisen kommer fram till så är det ett faktum att detta är den första känslan hos så många människor. Det är ju ett fundamentalt misslyckande för vårt land. 

– Det är därför jag säger att vi måste se till att det här blir en vändpunkt. Att vi hittar ett nytt sätt att tala om varandra, och med varandra. Att all den splittrande retoriken, den hatiska retoriken, det kollektiva skuldbeläggandet som vi har sett, inte minst under de senaste åren, måste vändas till någonting annat. 

– I grunden handlar det ju om att vi behöver bygga en stark samhällsgemenskap. Både i hur vi bemöter varandra, men såklart också rent praktiskt, säger Magdalena Andersson.

Offren för skolskjutningen i Örebro hedras på Stortorget i Örebro med en minnesstund på tisdagen, som inleds med en tyst minut. Foto: Kicki Nilsson / TT

Även statsminister Ulf Kristersson (M) har, efter dådet, talat om gemenskap. 

– När det gäller så finns det bara ett Sverige. Inte vi och dom. Inte ung eller gammal. Inte född här eller född utomlands, sa Kristersson i sitt tal till nationen. 

– Det var ju ett annat tonläge än man brukar höra från honom, noterar Magdalena Andersson och tillägger att det är uttalanden som förpliktigar.

– Vi ska naturligtvis se till att följa upp att det han sa i sitt tal verkligen betyder någonting för hur han uttrycker sig och agerar framöver. 

Enligt Polisen är det osäkert om vi någonsin kommer att få klarhet i motivbilden bakom Rickard Anderssons agerande.

– Det måste ju polisen utreda. Men vi behöver inte avvakta den utredningen för att dra slutsatsen, att när människor upplever att de är jagade på grund av att de har utländsk bakgrund, då behöver vi agera, oavsett vad polisens utredning kommer fram till, säger Magdalena Andersson.

– Det är ju i grunden regeringens ansvar.

Ord spelar roll, påminner Magdalena Andersson. 

– Det offentliga samtalet har ju blivit fruktansvärt under de senaste åren. Allt som sprids på sociala medier eller som sägs av politiker. Vi har trollfabriken som sprider hat och hetsar mot personer. Det kan ju inte fortsätta. 

– När hela grupper av människor blir kollektivt misstänkliggjorda och att man blir misstänkliggjord på grund av sin bakgrund eller sin tro. År 2025. Det är ju fruktansvärt. 

Avhumaniseringen av ”invandrare”, som våldsverkare och samhällsproblem, frontalkrockar nu med de människor av kött och blod som fallit offer för attacken, familjeföräldrar och välfärdsarbetare.

– Man blir ju väldigt berörd när man läser vilka människor det rör som har fallit offer. Det här är ju människor som har sökt sig till Sverige för att man vill leva i trygghet och säkerhet. Och bygga sig en framtid. De som gick på den här skolan var ju personer som ville utbilda sig för att bidra till vårt samhälle. Arbeta, betala skatt och göra rätt för sig. Och vara en del av vårt samhälle. Flera av dem gick just äldreomsorgslyftet. Arbetade som vårdbiträden i Örebro och utbildade sig till undersköterska, säger Magdalena Andersson.

S-regeringen införde som en direkt följd av pandemin äldreomsorgslyftet 2020, en satsning på att höja kompetensen inom äldreomsorgen. Flera av offren tog alltså del av sastningen, som ska stärka Sveriges välfärd.

En av dem var Salim, 28, som studerade till undersköterska. Han kom till Sverige 2025 från Syrien, det krig vars flyktingvåg ledde fram till den så kallade migrationskrisen. 160 000 personer sökte asyl och S-MP-regeringen tvingades strama åt migrationspolitiken.

Det är också en levande debatt inom det socialdemokratiska partiet. Hur kan man undvika polarisering och en ”vi och dom”-debatt, samtidigt som man hanterar frågor om segregation, utanförskap och gängkriminalitet?

– Jag får ju också frågan, vad har Socialdemokraterna bidragit till det här nu när ni är så tydliga med att ni har en restriktiv migrationspolitik, säger Magdalena Andersson. 

– Men det tycker jag är väldigt viktigt: Vi måste ju skilja på migrationspolitik och vad vi har för syn på människor som befinner sig här. Vad vi har för migrationspolitik och vad vi har för människosyn gentemot människor som befinner sig i Sverige, som bor här och har rätt att vara här. 

– Att vi ser att vi behöver ha en stram migrationspolitik, givet att Sverige har tagit väldigt stort ansvar för människor på flykt. Det är ju en sak. Men det är en helt annan sak om man har en hatisk retorik mot människor som är i Sverige. Som utbildar sig, jobbar och bidrar till vårt land, bara på grund av var de är födda någonstans. Där har ju vi socialdemokrater aldrig darrat på manschetten.  

Löftena att satsa på välfärdsarbetarna har inte infriats i den utsträckning som då utfästes. Tvärtom, menar Socialdemokraterna. I stället har vården drabbats av stora varsel. Kommer de fina orden och löftena om Örebroattacken att levas upp till?

Så vad kan regeringen göra?

– Han kan ju be det största partiet i regeringsunderlaget, att stänga sin trollfabrik. Till att börja med, säger Magdalena Andersson.

Och driva en politik för ökad samhällsgemenskap.

– Den känsla av otrygghet som människor uttrycker, den måste vi ta på allvar. Det kräver ju att vi bygger ihop vårt samhälle. Att vi bygger ett ”vi” i Sverige, säger Magdalena Andersson.

– Då handlar det ju om att alla bostadsområden ska vara trygga bostadsområden. Att alla i Sverige ska ha möjlighet att kunna arbeta och bidra. Både lära sig svenska, utbilda sig, arbeta och bidra. Det handlar om att vi har skolor så att alla barn lär sig det man behöver. Att de ekonomiska klyftorna inte växer utan tvärtom minskar. Att vi har ett samhälle som fungerar för alla, minskar de ekonomiska klyftorna och den segregation som har vuxit sig alldeles för stark. 

Det handlar också om hur vi talar med varandra, säger Magdalena Anderson.

– Det handlar om den politiska debatten, men det handlar ju också om journalistiken. Nu lyfter man fram de här människorna som individer och vilka insatser de har gjort och hur de bidrar. Det är ju berättelser som vi har fått se väldigt, väldigt lite av i den mediala diskussionen de senaste åren.

Socialdemokraterna har en stor uppgift nu att peka på att det finns en annan väg framåt för samhället, enligt Magdalena Andersson. 

– Fånga upp den här oron och rädslan och peka på att vi står för ett alternativ. Sverige måste inte se ut på det sättet som det gör idag, utan det finns andra krafter i samhället. 

Du pratar om ett samhällsmisslyckande. Det kan man ju även säga om gärningsmannens bakgrund och vad som kan ha lett fram till den här gärningen, skolmisslyckande, påföljande isolering?

– Där finns två uppenbara spår som ger anledning till eftertanke. Det första är att det uppenbarligen inte är en person som har fått det stöd och den omsorg som han har behövt. Hur kan kommuner stötta personer som lever väldigt isolerat och inte har haft sysselsättning? Det är en dimension.

– Den andra konkreta dimensionen är att det ju uppenbarligen finns personer som har vapenlicens som inte bör ha vapenlicens. Där har vi sagt att vi behöver se över de vapenlicenser som finns, så att det inte finns fler potentiella gärningsmän som nu sitter med vapenlicens för halvautomatiska vapen. Och sedan de farligaste halvautomatiska vapnen, de militärliknande AR15, som var förbjudna fram till 2023. Det är ju en no-brainer att vi ska backa tillbaka till den lagstiftningen.

Det tyckte inte stora delar av SD. I stället avgick justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) efter stor intern turbulens.

– Att det mitt i en nationell kris, att en sådan – jag tror för de allra flesta, helt självklar –ståndpunkt leder till stora konvulsioner och en intern kris i Sverigedemokraterna eller i Tidö-laget… Jag tycker att det är ovärdigt, säger Magdalena Andersson.

– Att föra kulturkrig om ett visst vapen, med militärt utseende, när Sverige är mitt i ett nationellt trauma. Det är absurt. Det är ett vapen som har blivit symbol för masskjutningar. 

Det är idag oklart hur begränsningen av användningen av AR-15 kommer att se ut.

Ett uttalande som fått stort genomslag efter masskjutningen är Drottning Silvias fråga ”Vart tog det fina Sverige vägen?”

Även Ulf Kristersson refererade till det i sitt tal till nationen, med att ”vi måste bygga upp det fina landet igen”.

– Det är ju bara den första delen som har kommit ut, men det är egentligen intressantare det hon säger sen, påpekar Magdalena Andersson.

Drottning Silvia sa: 

– Jag har en stor önskan till hela svenska folket. Var tog det fina Sverige vägen? Jag vill verkligen be alla att hjälpa till att bygga upp det igen. 

Kristersson uttolkade ”det fina Sverige” som:  ”Vår respekt för varje människas okränkbara värde. Vår omtanke om varandra. Vår enastående förmåga att enas och sluta oss samman”.

Ett tidigare fint Sverige som slits isär av invandring är samtidigt en tankefigur som extremhögern och SD återkommande exploaterar. 

Så här utvecklade dock Drottning Silvia själv ”det fina Sverige” för TT:

– Min stora önskan är att vi alla tillsammans arbetar på Sveriges framtid. Det är så mycket som har hänt på sistone. Så jag tycker att vi ska ta fram det fina Sverige som har varit – med sin öppenhet, med sin gästfrihet, med att ta emot och ta hand om alla medborgarna. Jag hoppas verkligen att det som har hänt här hjälper hela Sverige att vakna och arbeta på sin framtid.

– Att vi alla TILLSAMMANS bygger upp det fina Sverige som varit. Drottningen har ju ett inkluderande förhållningssätt, säger Magdalena Andersson.