”Vi kommer att sakna Johan men vi är väldigt stolta”

Heléne Fritzon, gruppledare för de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet, är stolt men kommer samtidigt sakna Johan Danielsson som blivit statsråd. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Det rådde delade känslor bland svenska socialdemokrater i Europaparlamentet förra veckan, när det stod klart att Johan Danielsson lämnar gruppen för att bli statsråd. Stolthet över att kunna leverera ett statsråd blandas med saknad.

– Vi kommer att sakna Johan men vi är väldigt stolta över att han blir minister för ett område där han är väldigt kompetent, arbetsmiljö. Och att få en socialdemokratisk bostadsminister, det är ju fantastiskt, säger delegationsledaren Heléne Fritzon.

– Johan är smart, han är snabb i tanken, han vill ha samarbete och samtal och han är en otroligt stark socialdemokrat i sina värderingar. Han står på löntagarnas sida i alla frågor, beskriver hon sin tidigare kollega. 

Hon och Johan Danielsson toppade S lista i valet och jobbade nära ihop i valrörelsen.  

– Min erfarenhet kommer från partiorganisationen och Johan har en stark facklig förankring i LO. Det var ganska självklart att vi krokade arm och hade de två viktiga perspektiven i partiet med oss.

Han står på löntagarnas sida i alla frågor

Men nu stundar andra tider. Den 13 december, vid parlamentets nästa session, kommer parlamentet besluta att enlediga Johan Danielsson från uppdraget. Dagen efter hoppas Heléne Fritzon att den nya svenska ledamoten ska väljas in.

Det är inte självklart att den nye parlamentarikern tar över Johan Danielssons utskottsplatser.

– Det handlar om att se vad alla personer har med sig in till uppdraget, säger hon.  

Efter Europavalet 2019 fick de fem svenska socialdemokraterna lämna in papper med vilka tre områden man ville jobba med och Heléne Fritzon tänker sig att göra något liknande igen. 

Det handlar om att se vad alla personer har med sig in till uppdraget.

– Det är inte bara att sätta en partivän i ett utskott eller ett uppdrag. Det handlar om att se vad varje människa kan bidra med och vad de har med sig in. 

Sedan får man pussla platserna i utskotten som de fem har fått sig tilldelade – om det inte råkar falla sig så att en socialdemokrat i ett annat land vill byta utskott så har man de platser man har, konstaterar hon. Dessutom behöver man ha i åtanke att om mindre än ett år blir det sannolikt ytterligare en ny ledamot i parlamentet, eftersom Jytte Guteland kandiderar till riksdagen. 

– Jag tänker naturligtvis inte bara på det som händer nu när vi ska forma de nya laget utan jag tänker också på helheten när det sker en förändring till.