Krönika: Vet hut, Nordea-direktörer!

Som sotare hade vi i uppgift sota skorstenar för att förebygga brand. Skorstenar måste rensas för att det inte ska byggas upp rester som kan leda till skorstenseld.

Jag gav råd om hur man ska elda för att undvika risker och ibland erbjöd jag villaägaren att köpa ett särskilt framtaget medel man kan stoppa i kaminen när man eldar för att hjälpa till att förebygga fara.

Det fanns en del som lyssnade och följde råden. Många gjorde det inte. Medlet för förebyggande var det ingen strykande åtgång på. Vi människor verkar föredra att bara göra något åt det som är akut just nu, och inte förebygga innan något händer.

Men vi har sedan mycket länge lagstiftning om att man måste sota. Det är inte frivilligt, inte ens i sitt eget hus. Förklaringen är enkel. Om jag inte sotar och det börjar brinna finns det mycket stor risk att det sprider sig. Min skorsten är inte min ensak eftersom det är grannarna som får betala notan om jag slarvar med sotningen.

Nordea försöker nu smita från kostnaderna för den risk de tar. De tycker att det är kollektivet som ska betala för deras vinster utan att de ska behöva sköta sin ”sotning” genom att betala till bankreserven.

Som kommunalråd i en liten kommun men som ändå omsätter en hel del pengar blir man inte glad när man tänker på att vi i Nynäshamn har Nordea som bank. Min första reaktion var att ”vad sjutton, vi byter bank!”. Som så ofta visar sig den politiska verkligheten inte vara lika enkel. Det är lagar som styr vem som får vara kommunens bank genom upphandling.

Dagens situation med bankerna är som att stå uppe på taknockarna och skåda ut över skorstenar där det eldas med surt virke dag ut och dag in. Och ingen som sotar eller förebygger fara. Och absolut ingen som köper medel för att minska riskerna. Tvärt om, när de får erbjudandet tänker de flytta huvudkontoret utomlands.

Anders Björk (M) gjorde kanske inte många rätt politiskt, men han myntade ett politiskt begrepp: vet hut!

Jag tycker Nordeadirektörerna borde veta hut!

Patrik Isestad (S), kommunstyrelsens ordförande Nynäshamn

Spara

Spara

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.