Veronica Palm: Att stänga ute motverkar integrationen

Med grumlig retorik hävdade Moderaterna i en debattartikel i Svenska Dagbladet i förra veckan att invandringen till Sverige fortfarande är för stor. Mitt flöde på Instagram och i andra sociala media exploderade av oro över att ett parti som säger sig aspirera på statsministerposten vinglar betänkligt längst ut på högerkanten.

Debattartikeln kombinerades dessutom med ett utspel om att ”sätta åt alla som fuskar” genom att kräva att staten ska dra in alla de samordningsnummer som ges till de som lever i Sverige, men ännu inte har fått ett svenskt personnummer. Skrämmande att de så medvetet vill ge sken av att den som inte har ett svenskt personnummer är fuskare, eller åtminstone potentiell fuskare som måste ”sättas åt”.

Men kanske är ändå inte det värsta att Moderaterna hämningslöst ägnar sig åt att splittra samhället och dela upp oss i vi och de. Än mer anmärkningsvärt är att de tydligare än tidigare ifrågasätter alla människors lika rätt när de i debattartikeln föreslår att bara den som gjort sig förtjänt av välfärd ska få ta del av den.

De kallar förslaget för ”Successiv kvalificering in i välfärden”. Under den rubriken blandar de vilt det generella välfärdssystemet som alla har rätt till, med de inkomstbaserade försäkringssystemen som har till syfte att ge löntagare ekonomisk trygghet vid exempelvis sjukdom eller arbetslöshet. De senare är som sagt en intjänad försäkring.

Den generella välfärden är allt annat vi finansierar tillsammans och fördelar efter behov. Det är sjukvård, skola, äldreomsorg, förskola, kultur, allmännyttan, polis, mödravård, kollektivtrafik, snöröjning, universitet, barnbidrag och så vidare. Här vill alltså Moderaterna nu att en annan princip än behov ska styra just när det gäller människor som är nya i Sverige.

Förutom att det är raka motsatsen till integration att stänga ute den som vill in i samhällsgemenskapen så är det också ett steg ut på ett sluttande plan. Vilken är nästa grupp som Moderaterna inte anser gjort sig förtjänt av att vara människa fullt ut i Sverige? Den som på grund av en livslång sjukdom inte kan vara hundra procent produktiv, kan den anses förtjäna samma sjukvård som andra i Moderaternas framtidsvision? Hur blir det med barn, måste deras föräldrar vara lönsamma för att de ska få ta del av fritidsverksamhet?

Under de åtta år Moderaterna ledde regeringen så beskattade de pensionärer högre än löntagare, vad blir nästa steg? Anser Moderaterna att en pensionär har gjort sin förtjänt av att låna böcker på biblioteket eller åka buss? Och låginkomsttagare, som ju bidrar till tillväxten i lägre grad än rika, kommer deras barn ha rätten att gå på universitetet i en moderat framtid?

Att underblåsa främlingsfientlighet, slå in kilar mellan människor och bryta upp den generella välfärden är ingenting Moderaterna gör för att de inte förstår bättre eller för att de är elaka, inte ens för att de vill ha del av Jimmie Åkessons glans. De har bara dammat av en gammal idépolitisk hållning och vision för samhället. Moderaterna tror helt enkelt inte på sammanhållningen, utan på tesen att hungriga vargar jagar bäst. Även om det är en sorglig utveckling, uppskattar jag ändå de ny-nya Moderaternas mörkblå ärlighet.

Veronica Palm är debattör, författare, föreläsare och tidigare riksdagsledamot