Varifrån ska framtidens el komma?

Foto: Matthew Henry

Frågan om Sveriges framtida elförsörjning kan bli en het potatis i valet. Det är därför hög tid att Socialdemokraterna och den S-ledda regeringen börjar leverera svar på denna viktiga fråga.

Vi från södra Sverige har vant oss vid att kunna lita på el från Norrland. Frågan är bara hur länge till vi kommer kunna göra det.

Hur mycket elektricitet kommer det då att bli över för oss som bor längre söderut?

Mycket av framtidens el kommer att behövas i de nordligaste delarna av vårt land (för att tillgodose elbehovet hos batterifabriker, serverhallar med mera). Hur mycket elektricitet kommer det då att bli över för oss som bor längre söderut? Samtidigt som detta sker ska behovet öka, till följd av att antalet eldrivna fordon blir fler, fortsatt eluppvärmning av våra hus, kampen mot klimatförändringarna och så vidare.

Samtidigt som detta sker ska även kärnkraften fasas ut!

De som bor i sydligaste södra Sverige känner av det nu, då de ingår i ett distrikt som samarbetar med Danmark och Tyskland. Danskar och tyskar har än högre kostnader för el, så de köper av oss, vilket i sin tur höjer våra priser.

Är det bara en tidsfråga innan detta distrikt slås ihop med oss i Mellansverige?

Solpaneler på våra tak ger – säger de kunniga – praktiskt taget ingen elkraft på vintern (på grund av kortare dagar, omfattande molnighet och snö på panelerna).

Samma sak gäller för vindkraft. Sträng kyla har ofta en följd att det är vindstilla. Kan vi hitta sätt att lagra sommarens elöverskott? Vem tar i så fall ansvar för att detta sker? Vilka insatser behövs för att något sådant skulle kunna bli verklighet?

Aktuellt i Politiken hade en artikel för ett tag sedan, om de små kärnkraftverken som i framtiden kan producera på använt uran. Att kunna använda begagnat uran i detta syfte måste vara en önskedröm, som även miljöpartister torde kunna tycka vara bra!

Vi kan inte övervintra valet med att hålla tyst.

Frågan om framtidens elförsörjning riskerar att bli en stor fråga i nästa års valrörelse. Ändå råder tystnad från vårt håll i denna fråga. Vi kan inte övervintra valet med att hålla tyst. Allmänhetens oro är allt för stor.

Nu krävs erforderliga initiativ för att lösa saken!

Lennart Stéen

socialdemokrat i Ale kommun

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.