Väljarnas NKS-dom: Byt styre

Kan Socialdemokraterna få landstingsvalet i Stockholms län att handla om Nya Karolinska sjukhuset finns en chans till maktskifte. En Novus-undersökning visar att sju av tio väljare är missnöjda med NKS-hanteringen och att varannan väljare vill byta ledning. Samtidigt är S största parti i en väljarbarometer.

Irene Svenonius (M) klev in som finanslandstingsråd 2017 med uppgift att rensa upp i miljardrullningen och skandalerna kring Nya Karolinska i Solna.

Men skandalerna har fortsatt att avlösa varandra. Svenonius har förklarats jävig, hennes man har tvingats avgå som upphandlingschef, nya planeringsmissar och arbetsmiljöproblem har uppdagats och cancerpatienter har dött i kön. Samtidigt har landstinget förhandlat ned NKS-notan någon miljard.

LÄS MER:

https://aip.nu/2018/02/16/svenonius-historia-av-hoga-konsultnotor-lagbrott-och-bristande-revision/

Hur reagerar väljarna i Stockholms län på allt detta?

AiP har låtit opinionsinstitutet Novus undersöka deras åsikter inför landstingsvalet.

Kritiken är hård. Hela sju av tio (72 %) tycker inte att de ansvariga politikerna gör tillräckligt för att komma till rätta med problemen med NKS. Varannan väljare (51 %) tycker att det nuvarande landstingsstyret ska bytas ut, medan bara var tredje (32 %) vill ge det förnyat förtroende.

– Jag känner av att det är ett stort förändringstryck när jag är ute och knackar dörr. Nya Karolinska är en fråga som belastar den styrande alliansen. Folk är upprörda över hanteringen av skattepengar och bristerna i sjukvården, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Irene Svenonius är ett sänke för Moderaterna snarare än en tillgång. Nästan fyra av tio väljare (37 %) vill byta ut Svenonius som landstingsstyrelsens ordförande, medan endast en av tio (10 %) vill att hon ska sitta kvar. Hälften har ingen uppfattning.

Nästan två av tre väljare (62 %) anser att landstingsledningen hanterar skattemedel slösaktigt, medan bara var femte (21 %) anser att pengarna används effektivt.

Missnöjet är alltså stort, men är det tillräckligt för ett maktskifte? En del av Moderaternas krishanteringsstrategi har varit att framställa Socialdemokraterna som medansvariga för NKS. Detta trots att oppositionen reserverade sig mot besluten flera gånger och ville avbryta affären.

Men många väljare känner inte till turerna. När Novus frågar vilka partier som bär ansvaret för NKS lägger de flesta som har en åsikt ansvaret på Moderaterna (41 procent). (L-C-KD får 19–17 procent och S 16 procent). Men 45 procent av de tillfrågade vet inte.

[blockquote author=”Erika Ullberg (S)” pull=”normal”]”Det är fortfarande för få som vet vilka som styr landstinget, och hur besluten har sett ut för Nya Karolinska.”[/blockquote]

– Det är min stora utmaning. Det är fortfarande för få som vet vilka som styr landstinget, och hur besluten har sett ut för Nya Karolinska. Vi ska fortsätta påminna om vilka som har styrt de senaste tolv åren, hur det har påverkat vården, personalen och patienterna och ta död på myten att Stockholm har kortast vårdköer i landet, säger Erika Ullberg (S).

Väljarna rankar sjukvården som Stockholmsregionens viktigaste fråga, 24 procent mot 9 för skolan och 7 för integrationen. Och det spelar roll om landstingsvalet blir ett sjukvårds- eller trafikval. 23 procent anser att S har bäst sjukvårdspolitik mot 10 procent för M. Moderaterna har dock större trovärdighet i kollektivtrafikfrågor, 20 procent mot S 12 procent.