Väljarna: M otydliga om SD
Kraven ökar på att Ulf Kristersson (M) ska tala ur skägget om huruvida han är beredd att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna eller inte.
I AiPs Novus-undersökning i Stockholms län anser 62 procent av väljarna att Moderaterna är otydliga när det gäller om partiet vill samarbeta med SD efter valet.
Ulf Kristersson stod bakom Anna Kinberg Batras öppning till samtal med SD. Därefter har han som ny moderatledare modifierat retoriken och säger att han inte tänker samarbeta eller budgetförhandla med SD.
Men till skillnad från Jan Björklund och Annie Lööf vill inte Kristersson tydligt lova att han inte tänker bilda en regering med stöd av SD. Tvärtom upprepas svaret att driva Moderaternas politik ”ända in i kaklet”.
– Vi vill förhandla med våra vänner. De finns i alliansen. Men om riksdagen har åtta partier så ska vi inte låtsas att det är sju.
Kritiken har tilltagit efter det att Kristersson vägrade ta replik på Jimmie Åkesson i riksdagens partiledadebatt, något som även Björklund kritiserade. Detta samtidigt som nya uttalanden från vice talman Björn Söder (SD) om att judar inte är svenskar ånyo illustrerar partiets människosyn.
I Expressens enkät till M-företrädare svarar nästan hälften, 160 förtroendevalda, att de kan tänka sig att samarbeta med SD under kommande mandatperiod.
Nu uppmanar även oberoende liberala DN på ledarplats att Ulf Kristersson ska sluta ”önsketänka” om SD och tala ur skägget:
”Ulf Kristersson behöver förklara tydligare hur han ser på Sverigedemokraterna, och hur han föreställer sig eventuellt stöd från detta parti.”
En Novus-undersökning som AiP beställt med anledning av valet i Stockholms läns landsting visar att också väljarna registrerat Ulf Kristerssons dubbla budskap.
Nästan två av tre väljare i Stockholmsregionen (62 procent) tycker att Moderaterna är otydliga i sin hållning till SD. Endast 28 procent tycker partiet är tydligt.
”Det är hög tid att Moderaterna ger väljarna ett tydligt besked om hur de tänker agera efter valet. Den stora utmaningen för svensk demokrati, precis som i många andra demokratier på vår kontinent, handlar om att stå emot de främlingsfientliga krafter som söker inflytande över vårt land”, skriver Socialdemokraternas riksdagsgruppledare Anders Ygeman i Expressen.