Valberedningens förslag föll i Solna-S

Solna stadshus, här med regnbågsflaggar under Stockholm Pride. Foto: Teo Zetterman/Solna stad

Medlemmarna i Solna arbetarekommun körde över valberedningen på dagens årsmöte. Arne Öberg från Hagalundsföreningen blir nytt oppositionsråd i stället för valberedningens förslag Jenny Hjalmarsson.

Solna arbetarekommuns årsmöte började något försenat 13.20. Ett möte som normalt tar runt tre timmar drog ut på tiden. Valet av nytt oppositionsråd efter Johanna Graf har engagerat medlemmarna.

Efter en öppen process med flera kandidater och öppen hearing i februari nominerade valberedningen i mars Jenny Hjalmarsson från Bergshamra till nytt oppositionsråd. Men valberedningen var splittrad. Röstsiffrorna blev fem mot fyra. Och på årsmötet sa medlemmarna slutligen sitt.

Efter en och en halv timmes diskussion och en sluten omröstning stod det halv sex på lördagskvällen klart att Arne Öberg fått drygt 70 procent av årsmötets röster.

– Jag hoppas vi kan enas just nu. Låt oss nu se det gemensamma, två års tid har vi på oss nu och där behövs vi alla. Jag är oerhört stolt över att få leda det här gänget i stadshuset. Och nu ska jag ut och prata och träffa föreningar, för de är basen. Vi har en spännande resa framför oss. Jag säger inte så mycket mer nu, jag vill ha en dialog, det har jag lovat, sa Arne Öberg, strax efter att han blivit vald.

Hur känns det?

– Ja, jättespännande, men vi är ett lag, det är inte bara jag som ska stå i fokus.

Hade du trott på det här?

– Nej, det hade jag nog inte, men hoppats.

Många av dem som gick upp i talarstolen och pratade under diskussionen om kandidaterna förespråkade Arne Öberg. Resultatet var därför inte särskilt överraskande. Men det finns kritik mot den öppna processen

– Jag personligen gillar det inte, man delar upp oss i två läger. Jag hade ett förslag på att lägga det på två, men det vann inte gehör. Det blir dålig stämning, vi är folkrörelse, vi ska dra åt samma håll, säger Amina Abbas.

– Jag gillar öppna processen, men det låter så fint, men det funkar inte i praktiken. De hade en utfrågning, men i slutändan lyfte de ändå upp en person.

Hur hade du velat ha det?

– Ta fram alla kandidater till årsmötet. Nu blir det lite, det här vill vi. Varför finns valberedningen. Antingen väljer man helt öppet och eller så gör valberedningen jobbet. Inget mellanting.

Utanför lokalen står Faradj Koliev, nyvald valledare inför valet 2014 tillika medlem i valberedningen.

Har valberedningen misslyckats?

– Vi har misslyckats att ta fram ett förslag som har stöd inom hela partiet i Solna. Kanske är det så att vi inte läst av tillräckligt. Samtidigt har vi en annan funktion, vi har öppnat upp processen, så egentligen har vi inte misslyckats om man tänker så.