Vad är det som händer i Gävle?

I dag torsdag arrangerar Tv4 en partiledaredebatt i Gävle. Här har alliansen styrt med färre mandat än de rödgröna och behövt SDs stöd för att få igenom sin budget. Gävle-modellen har det kallats. Och det har inte gått så bra.

Sverigedemokraterna har vågmästarroll i drygt 70 kommuner sedan valet 2014.

Gävle är ett exempel på några få kommuner där alliansen har färre mandat än de rödgröna men styr med passivt stöd av SD. Men det började med rödgrön valseger. Valet 2014 blir de rödgröna störst block. De får visserligen inte egen majoritet men klarar sig om SD lägger ner sina röster i budgetomröstningarna. Det går sådär.

Året efter fäller Sverigedemokraterna den rödgröna budgeten. Partiet anser att regeringskoalitionen för en oansvarig invandringspolitik. Treklövern kastar in handduken och går i opposition. Då har Socialdemokraterna styrt kommunen i nästan 100 år. Alliansen, med färre mandat än de rödgröna, tar över och blir beroende av stöd från SD för att kunna regera.

Det kom att kallas Gävle-modellen. I moderatkretsar, men även SD-kretsar, föds hoppet om att kunna kopiera modellen till riksdagen där styrkeförhållandena ser ungefär likadana ut.

De efterföljande tre åren visar dock att det är så enkelt. Två år i rad har SD lagt ned sina röster vid budgetomröstningen. 2017 protesterar partiet mot att alliansen inte hörsammar deras tre tilläggsyrkanden. Det innebär att de rödgrönas budget får flest röster men alliansen regerar vidare trots ”fel” budget.

Även 2018 protesterar SD men nu väljer även Vänsterpartiet att lägga ned sina röster och alliansen kan pusta ut. Sd har alltså inte visat sig vara den vän i nöden som Moderaterna hade räknat med, även om M i Gävle hävdar att de i det längsta försökte hitta en lösning med de rödgröna 2015.

Några månader innan årets val säger knappt 40 procent av moderata sympatisörer att de vill se ett samarbete med SD. I Gävle ser såväl det moderata kommunalrådet Inger Källgren Sawela som vice ordförande i fullmäktige Eva Älander (S) tillbaka på mandatperioden med viss förskräckelse. Inger Källgren Sawela lämnar politiken i och med valet på söndag.

–  Att tacka nej är nog det bästa jag har gjort. Herregud, det har varit jättejobbigt. Det är för tufft att styra i minoritet, säger hon i en intervju med SvD i augusti i år.

Eva Älander i samma artikel:

– Det här är ett avskräckande exempel just eftersom det händer lite politiskt, och i stället finns en nervositet och räddhågsenhet.

SD däremot tror på fler mandat än nu efter valet. Vad det i sådana fall innebär för Gävles politiska landskap återstår att se.