Uppdrag partisekreterare: Profilera, organisera och vinn val!

I morgon lördag ska Tobias Baudin väljas men han har redan lyssnat in erfarenheter från tidigare partisekreterare.
– En sådan är att regeringsmakten har vi till låns. Vi hoppas kunna låna den länge till, men det är oerhört viktigt att vi har vår egen partipolitik, säger Tobias Baudin i ett samtal med Bo Toresson.

Tobias Baudin behöver göra en rivstart.

–  Den viktigaste uppgiften som jag kommer att fokusera stenhårt på är att vinna nästa val. Det är tio månader kvar. Det kommer att vara första prion för mig och Magdalena Andersson, säger Baudin.

På Bo Toressons tid (partisekreterare 1982-1992) fick Socialdemokraterna 45 procent så det är lite mer uppförsbacke för Baudin.

– Jag tycker ändå att det är ett bra läge. Tio månader kvar, vi får en injektion nu med kongressen, med en ny partiledare, jag känner en bra geist i partiet också. Det bådar gott. Vi får räta på ryggarna med ett starkt självförtroende.

– Det kommer att bli en oerhört tuff valrörelse med ett moderat som mer och mer samordnar sig med Sverigedemokraterna. Det är en helt ny motståndare. Det blir viktigt att tydliggöra skillnaderna i svensk politik. Det kan en partisekreterare bidra till, säger Baudin.

– Det är enorm, förändring som har skett under de här åren. En sak är ju att vi hade kontakt med fem riksdagspartier när jag var partisekreterare, i dag är det åtta. En annan sak som har hänt är att vi har kommit in i den digitala världen. Jag kunde sitta med mina papperstidningar och lyssna på ekot: Det här är viktigt i dag. Idag finns det Facebook, Youtube och Instagram, säger Bo Toresson.

De är båda folkrörelsemän. Toresson gick vägen från förbundssekreterare i SSU via ABF.

Baudin den fackliga banan. Han har de senaste åren fått facket Kommunal att lyfta sig i håret efter krisrubriker och medlemsflykt och lyckats sätta Kommunals frågor och perspektiv högt på dagordningen under pandemin.

Kan du göra det samma med det socialdemokratiska partiet?

– Det var ett exceptionellt dåligt läge. Kommunal hade varit på första sidan i Aftonbladet nio dagar i rad och blödde medlemmar rejält. Vi behövde göra upp med den kultur och de värderingar som fanns i förbundet, och inför den gyllene regeln: Allt vi gör ska vi kunna stå och se medlemmar i ögonen och stå för.

– Det andra var att få folk att förstå att för att få ett starkare fack måste man få fler medlemmar. Jag har rest så in i bomben, varit ute och pratat och hittat de viktiga målgrupperna.

– Socialdemokratin är absolut inte där Kommunal var. Men för det jag ska göra, att få igång folkrörelsepartiet, där kan jag nog hämta mycket från det jag gjorde i Kommunal, säger Baudin.

Han är till skillnad mot tidigare partisekreterare inte riksdagsledamot, hoppas kunna fortsätta var ute i landet mycket.

– Det är ju ett av de viktigaste uppdragen man kan i partiet och i landet. Det är ett slitjobb, men jag ångrar inte en enda dag. Aldrig någon dag som såg ut som jag hade tänkt mig. Hela tiden oförutsedda saker, säger Toresson om uppdraget.

Att vara partisekreterare är en speciell roll. Hur den ska utformas finns det olika åsikter om. Organisationen så klart, som har lidit av pandemins mötesrestriktioner. Kommunikationen, i regeringsställning efterlyses en mer politisk kommunikatör, som kan förtydliga partiets linje till skillnad från kompromisser med andra partier i riksdagen.

– Det finns två starka behov, när jag lyssnar in, det är att få igång rörelsen efter pandemin. Det är andra att partiet måste stå för sin politik. Det ser jag som en viktig roll inte minst när vi sitter i regeringsställning. Hade vi haft 50 procent då hade vi kunnat genomföra allt vi beslutar om här på kongressen. 

– Det är ganska lätt att säga och svårt att göra. Hur balanserar man det här? säger Baudin.

Det är som sagt inte alltid så lätt som det låter. Bosse Toresson minns ett argt telefonsamtal efter att han hade uttalat sig om landets ekonomi.

– Dagen därpå ringde Kjell-Olof Feldt och ställde frågan: Är det du eller jag som är finansminister? Det är du, sa jag. Men det var bra att jag fick den där signalen för att man måste hålla isär rollerna. Det är oerhört viktigt att partiet har en egen identitet och inte blir nedmalet i byråkratin, säger Toresson.

På hans tid var skapade ”kanslihushögern” och avregleringar av finansmarknaderna som debatt. Toresson tonar dock ned krigsretoriken. 

– Det är klart att jag älskade ju inte när Stig Malm sa att riksdagsgruppen sprang som skållade råttor. Men roskriget var en isolerad period.  Den facklig-politiska samverkan fanns det en total uppställning för, säger Toresson.

– Det har ju aldrig hänt tidigare att partiet valt en fackförbundsledare till partisekreterare, framhåller Tobias Baudin angående dagens facklig-politiska relationer. 

– Att facket vill gå fortare fram, sådana diskussioner mår vi bra av. Det vore en annan sak om facket upplever att partiet går i en helt fel riktning. Då är det farligt.

Som Kommunals ordförande höll Baudin armlängds avstånd till partiet och tog initiativet att använda partibidraget till Socialdemokraterna till en facklig-politisk fond.

Ser du med andra glasögon på det idag?

– Jag tror det är viktigt med de olika rollerna, att fundera över dem. Varför har vi facklig-politisk samverkan? Kommer vi inte in i det politiska rummet behöver vi ett starkt socialdemokratiskt parti. Om man frågar många partivänner runt om i landet så har vi stärkt den facklig-politiska samverkan. Vi i Kommunal har nu en grundläggande utbildning för förtroendevalda medlemmar. Kommunal går nu in med ner pengar i valrörelsen.

– Det Kommunal har gjort är att stärka den egna organisationen både fackligt och politiskt. Det kan vara föredöme för andra. Sedan kan det se olika ut, säger Bo Toresson.

Partisekreteraren är också intern ordningsman och får alla affärer och surdegar på sitt bord.

– Tobias kommer också att få ägna sig åt krishantering, säger Toresson som själv hade att hantera Rainer-affären och mordet på Olof Palme. 

Detta i dagens extremt uppskruvade tempo och ”alternativa fakta” på av sociala medier. 

– Det är en nyhet på morgonen och en annan på eftermiddagen. Det kan vara fler olika nyheter och olika utmaningar. Vi har även mer media som hamnar bakom betalväggar där sociala medier blir allt viktigare. Då måste vi hänga med i det, säger Baudin.