Turismen ett allt större problem på allt fler platser
Vi har inte samma problem i Sverige kring massturismen som i vissa andra delar av till exempel Europa. Men visst finns det problem här också, slitage på våra attraktiva områden i skog och mark till exempel, skriver socialdemokrater i Sotenäs kommun.
På allt fler platser runt om i världen protesterar frustrerade lokalinvånare över massturismen. Den sliter på miljön, den trissar upp priserna på varor och bostäder. Nedskräpningen är ett stort problem som får lösas av de bofasta.
Det är vanligt att man tar ut en turistavgift per övernattning, flera av turistorterna har höjt denna avgift från två till tre euro per natt upp till tio euro per natt. Allt för att klara de kostnader som uppstår. Även begränsningar av uthyrning införs, med mera
I Sverige har vi inte upplevt samma stora problem, många gånger beroende på att turismen är mer säsongsinriktad. Men visst finns det problem här också, slitage på våra attraktiva områden i skog och mark. Problem med vatten och avlopp när en kommun på 9000 invånare ska ha system som klarar 60000 personer. Lokalbefolkning som får stå ut med turistpriser under hela året, bostadspriser som når otroliga höjder. Och kommunskatten som ska se till att sköta, i vårt fall, ett stort antal badplatser, hålla rent på gator och torg efter tusentals besökare. För vi vill ha en trivsam kommun för våra ortsbor så väl som för våra besökare. Inte minst så behövs ett nytt reningsverk anpassat till 60000 besökare i stället för dryga 9000 åretruntbor.
Men ska vi inte vara tacksamma, turismen är ju en stor näring och den växer? Jovisst ska vi vara det. Mest nöjd ska nog staten vara, de drar in jätteinkomster på turismen. Enligt Tillväxtverket ger det 33 miljarder till statskassan varje år. Samtidigt så täcker inte kommunens skatteinkomster på långt när kostnaden vi har för turismen. Kommunerna i Sverige har inte samma möjlighet som i södra Europa att ta ut sina kostnader på exempelvis övernattningar.
Staten kan inte lämpa över kostnader på turistkommunerna och sedan ta hand om intäkterna.
Dessutom har vi höga bostadspriser på grund av efterfrågan på sommarbostäder. Omvandlingen till delårsboende sker i snabbare takt än det byggs nytt. Ungdomarna som befinner sig i bostadskarriären har inte råd att skaffa boende, utan måste flytta till andra kommuner med färre turister.
Staten kan inte lämpa över kostnader på turistkommunerna och sedan ta hand om intäkterna. Vill inte staten återföra en del av turismintäkterna så måste vi, som i andra delar av Europa kunna ta betalt för kommunens service i någon form. För att komma åt bostadsproblematiken och omvandlingen av bostadshusen till sommarhus kan vara att ge kommunen möjlighet att införa boendeplikt i nya områden. Ett sådant system ger klara spelregler för de inblandade.
Detta är bara ett par förslag. Men något måste göras, staten kan inte abdikera i denna fråga.
Therese Mancini (S)
kommunalråd Sotenäs kommun
Jan-Olof Larsson (S)
ordförande tekniska utskottet Sotenäs kommun