Trygghetsfrågor – lika aktuella vid dörrknack som i Europaparlamentet

Europaparlamentarikern Heléne Fritzon knackade dörr i Skärholmen, inte långt från där hon bodde när hon var minister. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

– Gängbrottsligheten är gränsöverskridande. Det krävs åtgärder i Sverige på nationell nivå, på regional nivå, på lokal nivå, men vi ser också ett behov av att ta upp det i EU, säger Europaparlamentarikern Heléne Fritzon när hon deltar i en dörrknackningskväll i Skärholmen.

Socialdemokraternas höstkampanj pågår som bäst och samtidigt är det en av de veckor då Europaparlamentet är mötesfritt för att ledamöterna ska jobba i sina hemländer. Heléne Fritzon har några intensiva dagar där hon bland annat talar klimatfrågor med LO, gör skolbesök och träffar kommun- och regionpolitiker på SKRs S-gruppmöte.

På onsdagskvällen kommer hon till Skärholmen för att knacka dörr. Det är ett stenkast från Sätra där hon hade övernattningslägenhet när hon var statsråd.

Trygghetsfrågor och gängvåld är ju högaktuella frågor i Sverige och de svenska socialdemokraterna tog för en tid sedan upp frågan på EU-nivå; på deras begäran diskuterade parlamentet hur arbetet mot organiserad brottslighet kan stärkas.

– Alla måste göra allt. Gängkriminaliteten är gränsöverskridande och därför är det viktigt att vi söker stöd när vi har en gemensam arena, som vi har i EU, säger Heléne Fritzon.

Narkotika och vapen rör sig via hamnar och över gränserna, nämner hon som ett konkret exempel där det kanske går att göra någonting med EUs regelverk.

– Ett viktigt EU-perspektiv är att gängkriminalitet göder sig på pengar som också kommer från prostitution och trafficking. Det är oerhört viktigt att vi får fokus på att det är ett brott att på det här sättet utnyttja unga flickor, och pengarna går till gängkriminalitet, säger Heléne Fritzon, och hänvisar till det lagförslag som nu arbetas fram om att förbjuda sexköp av traffickingoffer i alla EU-länder.

Amrit Kaur från S i Skärholmen ger dörrknackarna en introduktion. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Innan dörrknackningen startar ger Amrit Kaur, lokal S-politiker, en lokal bakgrund till kvällens tema: klimatet och tryggheten.

– Skärholmen är ju drabbad av den våldsvåg som pågår, så medborgarna är nog lite mer benägna att prata om tryggheten. Men lyft självklart upp klimatet, kanske att det har varit väldigt varmt och att många äldre tyvärr har drabbats av värmeutslag, säger hon.

I knack-påsarna finns bland annat information om det brottsförebyggande arbete som pågår i stadsdelen. I Skärholmen finns nu fyra fältassistenter som samarbetar med socialtjänsten och polisen, berättar Amrit Kaur – och kommer osökt in på ämnet med desinformation. 

– Det finns väldigt mycket desinformation om vad socialtjänsten gör och vad polisen gör. Vi ska inte argumentera om det är rätt eller fel, utan försöka få dem att förstå att socialtjänsten och polisen är på medborgarnas sida. Det är genom att vi samarbetar med varandra som våra barn kan vara trygga i området.

Och om någon uttrycker att de vill göra något konkret, tipsa dem gärna om att nattvandra, säger Amrit Kaur.

Just att prata om barnen är ett bra sätt att få igång ett samtal om svåra frågor, säger Heléne Fritzon.

– Det är ju deras framtid vi pratar om, där kan man hitta ingångar till samtal.

När gängbrottsligheten diskuterades i parlamentet nyligen passade Heléne Fritzon på att bjuda in den ansvarige kommissionären Margaritis Schinas att besöka Sverige. 

Dörrknackarna Heléne Fritzon och Carl Housten. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

– Kommer han kommer jag att föreslå att han ska besöka något av våra utsatta områden.

I samma veva tog Heléne Fritzon initiativ till ett möte med socialdemokrater i ett antal EU-länder som redan har ett samarbete kring gängkriminalitet och brottslighet.

– Det är Tyskland, Belgien, Nederländerna, Spanien och Italien. Jag bjöd också in våra nordiska vänner, det finns en rädsla i både Finland och Danmark att det här ska sprida sig från Sverige. På mötet bestämde vi att gå vidare, lära av varandra och hitta gemensamma förslag som vi kan lyfta i Europaparlamentet.

Efter en stunds intervju är det dags för Heléne Fritzon att börja med dörrknackningen, med sin parhäst för kvällen, Carl Housten. När de ringer på sin första dörr svarar en man ut genom badrumsfönstret. Någon minut senare öppnar Gabriel Masamba dörren iklädd badrock, och snart kan Heléne Fritzon skriva in honom som medlem.

Ingen dum start på en dörrknackarkväll.

Gabriel Masamba öppnade dörren för en pratstund med Heléne Fritzon och Carl Housten. Foto: Ylva Säfvelin/AiP