Tre veckor till valet i Falun

Om tre veckor, 7 april, är det val i Falun. Då hålls det omval till kommunfullmäktige.

Omvalet hålls eftersom Post Nord levererade en postsäck med förtidsröster för sent vilket innebar att de ogiltigförklarades. De 126 oräknade rösterna beräknas ha kunnat påverka valutgången och därför blir det omval.

Eftersom det blir en kort valrörelse har Socialdemokraterna koncentrerat sitt budskap till tre områden: välfärd, jobb och landsbygden. På varje område ger man ett fåtal konkreta vallöften.

– Det handlar om omsorg, jobb och landsbygd. Vi pratar mycket om att vi behöver förstärka bemanningen i skola och olika omsorgsformer. Vi pratar om jobbmatchning och om att alla människor som kan och vill jobba ska kunna göra det. Och vi pratar också om bredbandsutbyggnad som hackar en del på en del ställen i kommunen, säger Jonas Lennerthson, Socialdemokraternas toppnamn i valet till kommunfullmäktige.

Men framför allt är det ett mobiliseringsval. Socialdemokraterna har som mål att knacka 5000 dörrar, främst allt i starka S-områden, för att få väljarna att gå och rösta igen.

– Det är centralt att vi får ett bra valdeltagande, säger Jonas Lennerthson.

Partiorganisationen vill gärna ha hjälp från andra partidistrikt med att knacka dörrar och förbättra valresultatet. I valet 2018 backade S tre mandat och förlorade makten, så omvalet är en andra chans att få styra Falun.