Tre valsegrar i sikte för S i Göteborg
Det blåser i Göteborg. Men nu är det åter medvind för Socialdemokraterna, som har ett maktskifte lokalt och regionalt och ett nytt mandat i riksdagen i sikte.
Amalia Rud Pedersen är nytt namn på S-riksdagslistan.
Amalia Rud Pedersen möter upp utanför riksdagen, dit hon kandiderar. Hon gör sin sista arbetsdag på regeringskansliet, där hon har varit politisk sakkunnig hos energiminister Khashayar Farmanbar (S).
Nu väntar valspurten hemma i Göteborg och därefter riksdagen.
Socialdemokraterna i Göteborgs kommun fick 23,8 procent (+0,1) i valet 2018 och fyra riksdagsmandat. Tidigare infrastrukturministern Anna Johansson kandiderar inte i årets riksdagsval. I stället står Ruud Pedersen, 29, på plats två efter toppande riksdagsledamoten Mattias Jonsson, följd av riksdagskollegorna Johan Büser och Gunilla Carlsson.
Därmed lever S i Göteborg upp till partiets målsättning om var fjärde ung under 35 på valbar plats. En hjärtefråga för Rud Pedersen med sin bakgrund inom SSU.
Dzenan Cisija, stadsdelspolitiker i Angered, är ny på femte plats och kan komma in om S lyckas återta riksdagsmandatet som partiet förlorade 2014, när S tappade från 25,2 procent till 23,7.
Även om partiet 2018 behöll sina mandat på riksdagens Göteborgsbänk (23,8), så blev valet en stor besvikelse för Socialdemokraterna i Göteborg. Partiet förlorade makten i staden, efter en valrörelse där missnöjespartiet Demokraterna stal många röster.
Ann-Sofie Hermansson avgick under stor turbulens. Jonas Attenius blev ny gruppledare och Mattias Jonsson ny distriktsordförande, med Amalia Rud Pedersen som vice.
Tre år senare har Socialdemokraterna i Göteborg åter vind i ryggen. En färsk Sifo-undersökning i Göteborgs-Posten visar på en stark lokal uppgång för både S och V, som tillsammans samlar 40 procent, och ett tapp för M ned till 16 procent.
– Det har gått väldigt bra. Vi har haft ett väldigt fokus på att vara ute i våra förorter och prata med väljare där, där många inte röstar eller är politiskt aktiva, berättar Amalia Rud Pedersen.
Valförlusten hade det goda med sig att partiet kom igång med det utåtriktade arbetet tidigt i mandatperioden.
– Efter valförlusten sa vi ”nu börjar valrörelsen”. Det var väldigt mycket självinsikt bland de lokala företrädarna, att vi kan inte ta för givet att alla som bor i Göteborg och har jobbat på Volvo är sossar.
Dörrknackning och callcenter är ryggraden i valrörelsen.
– Erfarenheten är att det är väldigt stort stöd för Magdalena Andersson. När det gäller den lokala politiken så handlar det väldigt mycket om segregation och bostäder, där S i Göteborg har drivit på hårt för att stoppa utförsäljningarna av allmännyttan. Det är en konflikt som är tydligare höger-vänster än när man pratar om brottsligheten, säger Amalia Rud Pedersen.
I årets val hänger den nationella S-politiken och vallöftena – bryta segregationen, knäcka gängen, gröna jobb och ta kontrollen över välfärden – extra bra ihop med de lokala.
S i Göteborg går bland annat till val på ett bostadspolitiskt valprogram om att bygga ihop staden, bygga mer blandat, rusta upp förorterna och att sprida den så kallade framgångsrika Gårdstensmodellen med mer boendeinflytande och trygghetsatsningar i samverkan mellan bostadsbolaget och hyresgästerna.
Som riksdagsledamot hoppas Amalia Rud Pedersen kunna bidra till att bostadspolitiken prioriteras upp som politiskt verktyg i kampen mot segregationen.
– S har varit bra på att prata om skolan ur ett segregationsperspektiv. Men bostadspolitiken har inte varit lika tydligt formulerad nationellt för att lösa ojämlikheten och segregationen.
Göteborg har historiskt varit ett viktigt socialdemokratiskt skyltfönster, inte minst när det gäller det facklig-politiska perspektivet. Nu ska det öppnas igen.
– Både segregationen och klimatkrisen är långsiktiga kriser som vi behöver formulera politik för, både lokalt och nationellt, de spelar ihop. Det är en sak att vinna valet nationellt, men vi får inte tappa kommunerna, säger Amalia Rud Pedersen.
S-riksdagslistan Göteborg
1. Mattias Jonsson, 48 år, Ombudsman IF Metall
2. Amalia Rud Pedersen, 29 år, Politisk sakkunnig
3. Johan Büser, 39 år, Jurist
4. Gunilla Carlsson, 56 år, Riksdagsledamot
5. Dzenan Cisija, 45 år, IT Arkitekt
6. Mariya Voyvodova, 44 år, Rektor
7. Mikael Lindmark, 40 år, Sjöman
8. Lena Malm, 63 år, Avdelningschef
9. Karl-Henrik Rosberg, 40 år, Ombudsman IF Metall
10. Saida Hussein, 44 år, Pedagog
11. Hannes Hurtig, 32 år, Handläggare
12. Ann-Christine Andersson, 72 år, Senior
13. Roshan Yigit, 30 år, Utredare
14. Elsa Alm, 22 år, Ombudsman LO
15. Claes Söderling, 55 år, Brevbärare
16. Claudia Nistor-Pedrini, 45 år, Undersköterska
17. Jim Tellefsdal, 30 år, Plåtslagare
18. Camilla Widman, 44 år, Postarbetare
19. Staffan Lindström, 49 år, Kommunikatör LO
20. Milyon Tekle-Haile, 42 år, Statsvetare