Toppmoderater: Sänkt skatt är orättvist – fel med avdrag

Toppmoderater kritiserar en skattesänkning för att vara orättvis.

Ja, ni läste rätt.

– De brukar hylla skattesänkningar, men när den inte träffar de rikaste i samhället verkar de inte vara för det, säger skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S).

Det handlar om regeringens budgetuppgörelse om en riktad skatteavdrag till landsbygden som Centerledaren Annie Lööf presenterade. 137 kronor i månaden (1 650 kronor per år) till invånarna i ett 80-tal kommuner i främst Norrland och nordvästra Svealand där den kommunala servicen är haltande trots att invånarna betalar en hög kommunalskatt.

Bland socialdemokrater har skattesänkningen, ett Centerförslag, fått ett blandat mottagande ­– en del kommunalråd hade hellre sett ytterligare höjda statsbidrag. S-ledningen menar att man måste se skattesänkningen i kombination med de höjda statsbidragen på fem miljarder årligen och den utökade skatteutjämningen som gynnar kommuner i glesbygd som tagit emot många nyanlända.

Bland moderater har skattesänkningen fått ett… ovanligt mottagande. Politiker som annars predikar skattesänkningarnas lov letar plötsligt efter argument emot. Och i brist på egna lånar man motståndarnas.

Landsbygdsskattesänkningen är orättvis, menar Muf-ordföranden Benjamin Dousa.

Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) har svårt att få ihop det geografiska resonemanget med Moderaternas kritik mot skatteutjämningen.

”Löfvens förslag om förändringar i skatteutjämningssystemet måste omedelbart stoppas. Istället bör ett förslag tas fram som innebär att ingen kommun skall tvingas beskatta sina invånare för att stötta andra kommuner”, kommenterar Boriana Åberg (M) i skatteutskottet.

Tar man bort skatteutjämningen så blir den geografiska skatteorättvisan mellan rika lågskattekommuner och fattiga högskattekommuner ännu större. Dessutom slår kommunalskatten hårdare mot undersköterskan. Rutavdraget utnyttjas minst Åsele och mest i Danderyd, där också ränteavdragen är störst.

– Den kommunala utjämningen har vi för att ge likvärdiga förutsättningar. Det är kämpigare i landsbygdskommunerna än i storstädernas kranskommuner, säger Jörgen Hellman (S).

Moderaterna avskaffade under alliansregeringen fastighetsskatten och förmögenhetsskatten, men nu kommer M-kritik om att det är orättvist att en miljonär får sänkt skatt och inte en undersköterska.

– Det blir ju lite lustigt. De brukar hylla skattesänkningar för de allra rikaste i samhället på Lidingö och Danderyd. Men plötsligt när det träffar invånare i en landsbygdskommun kommer kritik, säger Jörgen Hellman (S).

Förutom Centerpartiet har Moderaterna gått i bräschen för fler avdrag och undantag i skattesystemet, som ofta missgynnar låginkomsttagare utan avdragsmöjlighet.

Jobbskatteavdraget, Moderaternas viktigaste skattepolitiska förslag, är i sig är ett skattemässigt undantag för vissa grupper, som inte omfattar pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa. Ändå kritiserar nu moderater landsbygdsskattesänkningen för att minska skattesystemens enhetlighet. Här Moderaternas budgetchef:

Flera M-riksdagsledamöter som gick till val på tredubblad rut och ”förstajobbetavdrag” delar nu Expressens kritik att ”Centern har fått pippi på avdrag”.

Det utökade jobbskatteavdraget som M-KD-budgeten drev igenom, gav 160 kronor i skattesänkning till låginkomsttagaren. (282 kronor till höginkomsttagaren, inklusive höjd gräns för statlig skatt.)

Det motiverades som viktigt för jobben. Men en skattesänkning på 137 kronor i månaden har noll jobbeffekt, enligt Moderaternas chefekonom.

– Då faller ju hela deras politik. Vi har som ambition att höja tillväxten även i landsbygdskommunerna, det här är litet steg i den riktningen, säger Jörgen Hellman (S).

Jakten på att kritisera regeringen och Centerpartiet når sin topp när riksdagsledamoten Lars Beckman (M) delar en artikel från Expressen där Kommunals ordförande Tobias Baudin med vänsterkritiken att inte satsningar på personal inom välfärden prioriteras före skattesänkningar.

– Det är opposition för oppositionens skull, säger Jörgen Hellman (S).

De får sänkt skatt:

  • Västra Götland: Dals-Ed, Färgelanda, Bengtsfors, Mellerud och Åmål.
  • Värmland: Eda, Torsby, Storfors, Munkfors, Årjäng, Sunne, Filipstad, Hagfors, Arvika och Säffle.
  • Dalarna: Vansbro, Malung-Sälen, Gagnef, Leksand, Rättvik, Orsa, Älvdalen, Smedjebacken, Mora, Säter, Hedemora, Avesta och Ludvika.
  • Gävleborg: Ockelbo, Ovanåker, Nordanstig, Ljusdal, Söderhamn, Bollnäs och Hudiksvall.
  • Västernorrland: Ånge, Timrå, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.
  • Jämtland: Ragunda, Bräcke, Krokom, Strömsund, Åre, Berg, Härjedalen och Östersund.
  • Västerbotten: Nordmaling, Bjurholm, Vindeln, Robertsfors, Norsjö, Malå, Storuman, Sorsele, Dorotea, Vännäs, Vilhelmina, Åsele och Skellefteå.
  • Norrbotten: Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Överkalix, Kalix, Övertorneå, Pajala, Gällivare, Älvsbyn, Piteå, Boden, Haparanda och Kiruna.