Topp-vd:ar drog ifrån under pandemin – högsta inkomstskillnaden på 70 år
Inkomstklyftan mellan en vanlig löntagare och makteliten, framför allt näringslivstoppar, fortsätter att växa. Pandemiåret 2020 drog vd-ar i svenska storföretag ifrån ordentligt och hade en inkomst som motsvarade 64,8 genomsnittliga industriarbetare, enligt LOs senaste rapport om maktelitens inkomstutveckling.
LO kräver nu bland annat en kapitalinkomstskatt på 35 procent för att vända utvecklingen.
– Under pandemin har det blivit tydligt att Sveriges ekonomi, vår välfärd och hela samhället, är beroende av miljoner arbetares arbete. Att den genomsnittliga inkomsten för en vd på ett svenskt storföretag motsvarar 65 industriarbetarlöner tycker vi är helt orättfärdigt och det måste ske en ändring, säger LO-ordförande Susanna Gideonsson.
LO har sedan 1999 gett ut rapporter om inkomstskillnaderna mellan en maktelit, bestående av 200 positioner, och en vanlig svensk löntagare i form av en industriarbetare. Inkomstklyftorna var som lägst i Sverige 1980. Mellan 1950 och 1980 minskade inkomstskillnaderna mellan näringslivseliten och vanligare arbetare men sedan 1980 har det varit en dramatisk ökning.
Den samlade makteliten i undersökningen hade 2020 en genomsnittlig inkomst, av lön och kapital, som motsvarar 21,1 industriarbetarlöner – men det är näringslivstopparna som sticker ut.
50 vd-ar på svenska storföretag i sju olika branscher hade en genomsnittlig inkomst som motsvarar 64,8 industriarbetarlöner, när man räknar med intäkter av sidouppdrag och av kapital. Det är den största skillnaden på 70 år, så långt tillbaka som LOs granskning sträcker sig.
Under en pressträff på onsdagsmorgonen påpekade Susanna Gideonsson att 2020 var ett pandemiår då svenska arbetare slet och tog ansvar, bland annat genom förlängda kollektivavtal. Samtidigt sköt staten till stora summor för att näringslivet skulle klara sig.
Ett första steg är att minska skillnaderna mellan eliten och vanligt folk och det gör vi genom ett rättvist skattesystem.
Susanna Gideonsson, LO-ordförande
– Det är rent av stötande, sa hon om att inkomsterna för svenska topp-vd:ar under samma år ökade rejält.
– För att vi ska kunna motverka det här krävs politik. Valet behöver, förutom ordning och reda, handla om hur vi bygger ihop samhället igenom. Ett första steg är att minska skillnaderna mellan eliten och vanligt folk och det gör vi genom ett rättvist skattesystem.
LO kräver enligt Susanna Gideonsson en enhetlig kapitalinkomstskatt på 35 procent, en rättviseskatt på arbetsinkomster över en miljon kronor och återinförd arvsskatt på stora arv.
– Ett rättvist skattesystem är inte tillräckligt men det är ett steg på vägen. Vi behöver göra mycket mer för att öka jämlikheten.