Tobias Baudin – valberedningens val till partisekreterare

Elvy Söderström presenterade på tisdagen valberedningens kandidat till partisekreterare: Tobias Baudin. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Energin, lusten och erfarenheterna från fackligt arbete. Det var avgörande när valberedningen fattade beslutet att fråga Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, om att bli ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Det säger valberedningens sammankallande Elvy Söderström.

– Det är så himla hedrande och häftigt att bli nominerad som partisekreterare för vårt fantastiska parti men det är också härligt att känna det breda stöd som jag har i ryggen, säger Tobias Baudin.

Han beskriver sig själv som en politiskt engagerad folkrörelsemänniska.

– Jag drivs av viljan att förändra och förbättra. Det är min absoluta övertygelse att det krävs både starka fackföreningar och ett starkt socialdemokratiskt parti för ett bättre och rättvisa samhälle. Därför har jag tackat ja till valberedningens fråga om att få nominera mig till kongressen

– Jag vill så gärna vara en röst åt vår socialdemokratiska politik. Det handlar framför allt om en välfärd för alla. Det handlar om en sjukvård som frågar efter behoven och ditt försäkringsnummer. Det handlar om en äldreomsorg som är superbra för alla våra äldre inte bara de som har råd att betala extra. Det handlar om en förskola och en skola där föräldrar kan känna tillit att barnen har det bra. Vi ska ha en välfärd som ger trygghet oavsett om du råkar bli sjuk eller arbetslös. Och inte minst våra fantastiska äldre som bokstavligen har byggt det här landet, de ska ha en rejäl pension på ålderns höst. Så får vi ett samhälle där människor känner tillit, och då får vi också ett starkt samhälle, sa Tobias Baudin på presskonferensen.

Det är så ovanligt att både partiledare och partisekreterare väljs nya på en kongress att inte ens Elvy Söderström kommer ihåg när det hände senast.

– Det känns så stort att vi har kunnat göra det på det här sättet, med det engagemang som har varit.

Det har varit fritt fram för alla medlemmar att komma med förslag på vem valberedningen ska nominera och enligt Elvy Söderström har det förekommit en hel del namn.

– Och när det gäller Tobias Baudin kan jag säga att han har haft ett brett stöd.

Att någon nästan inte kan stå still när vi har presskonferens för han vill ta itu med saker och ting, det känns gott.

Hon pekar ut hans fackliga erfarenhet av att leda och utveckla Kommunal och tidigare som vice ordförande som LO som en viktig faktor för att nominera Baudin, för det facklig-politiska samarbetet är oerhört viktigt för socialdemokratin.

– Han har visat hur man kan utveckla och växa som fackförbund, han har verkligen utvecklat Kommunal som också har fått fler medlemmar. Och han har ett nätverk som inte går av för hackor.

– Det plus energin och lusten… Att någon nästan inte kan stå still när vi har presskonferens för han vill ta itu med saker och ting, det känns gott.