Tobias Baudin: SD provocerar fram ett försämrat säkerhetsläge och kostnaderna för vanligt folk skenar

Foto bakgrundsbild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

11 september har det gått ett år sedan svenska folket sa sitt och vi fick ett regeringsskifte. Om det skulle vara val i dag så skulle vi ha ett annat resultat. Det säger en del.  

De senaste mätningarna visar ett rekordstort stöd för Socialdemokraterna. SvD/Novus senaste mätning visar att vi har 38,4 procent. Det är en av de högsta noteringarna för Socialdemokraterna sedan mätningen började. Och det är ingen slump.  

Det senaste året har kriserna avlöst varandra.  

Vi har ett turbulent år bakom oss. Terrorhot och korankris, krig i Europa och skjutningar och våldsdåd i Sverige. På det ser vi hur kostnaderna för vanligt folk skenar och under sommaren har vi sett hur översvämningarna avlöser varandra. 

I en turbulent tid med kriser som avlöser varandra behövs ett starkt ledarskap som visar handlingskraft. Nu har vi en regering som inte lyckas bekämpa inflationen. Vi har en regering som är oförmögen att hantera korankrisen och vi har ett ledarskap som saknar en plan för hur vi ska vända på våldsutvecklingen. Vi har ett ledarskap som helt har slängt miljö- och klimatpolitiken över bord. Sverige förtjänar ett tydligt ledarskap och en politik som löser samhällsproblemen.  

Vi har visat tidigare och visar om och om igen att vi tar ansvar för vårt lands framtid och ser till att Sverige blir starkare och tryggare, inte farligare och fattigare. 

Tobias Baudin

Socialdemokratin står för en politik som prioriterar trygghet, jämlikhet och hållbarhet. Vi vill bygga ett Sverige där alla har möjlighet att leva ett gott liv och där ingen lämnas efter. Vi har visat tidigare och visar om och om igen att vi tar ansvar för vårt lands framtid och ser till att Sverige blir starkare och tryggare, inte farligare och fattigare. Det går att vända den utveckling vi nu ser. Men det krävs mod och handlingskraft.  

Vi har föreslagit mer resurser till välfärden och vi har visat att det går att göra en skattesänkning för vanligt folk genom att beskatta sektorer, som exempelvis bankerna eller skatt för de rikaste. 

När det gäller brottsligheten så har vi genomfört ett av de mest omfattande programmen mot gängkriminalitet i Sverige. Men det räcker inte, vi måste göra mer. Vi behöver tidigt förebyggande insatser och hela samhällets engagemang. Skärpta straff innebär fler personer i fängelse men det hjälper inte om det finns tio unga pojkar i kö för att ta över. Därför behöver vi öka de sociala insatserna med fler lärare i skolan, lärorik och stimulerande förskola, fler fältassistenter på kvällar och nätter och bättre tillgänglighet till socialtjänstens verksamheter. Men förebyggande insatser betalas inte av sänkta skatter för de som tjänar mest. Utan här gäller det att prioritera. Något som nuvarande SD-regeringen inte klarar av.  

Socialdemokratin har under årtionden visat sig vara den bästa politiska inriktningen för att bygga ett starkt och rättvist samhälle.  

Det är dags för Ulf Kristersson och Johan Pehrson att ta sig en rejäl funderare. Är samarbetet med Sverigedemokraterna viktigare än trygghet för svenska folket? Är skattesänkningar för de rikaste viktigare än jämställdhet? Är makten till varje pris viktigare än demokrati och människors lika värde?  

Tobias Baudinär partisekreterare för Socialdemokraterna