Tobias Baudin: Pensionerna måste höjas!

Den modell vi har i Sverige och som tjänat oss väl bygger på att du som individ tar ansvar för att göra rätt för dig, och att du har rättigheter som är direkt kopplade till dig som person. Foto: Frantisek Krejci.

Pensionerna har blivit en stekhet politisk fråga. Det är inte att undra på. De låga pensionerna är ett gissel för hundratusentals pensionärer i Sverige i dag. Jag kan inte låta bli att tänka på min egen mamma. När första pensionsutbetalningen kom reagerade hon på att beloppet var så lågt. Jag ringer Pensionsmyndigheten, det måste blivit något fel, sa hon över telefon. Vad de sa vet jag inte, men hon ringde inte tillbaka.

Efter ett långt arbetsliv fick mamma vända på slantarna för att ha råd med det mest nödvändiga. Jag minns när vi var barn och hon gick upp i ottan för att dela tidningar vid sidan av sitt vanliga jobb. Att hon som jobbat så inte fick en bättre pension gör mig fly förbannad. Att denna orättvisa finns här i Sverige stärker mig i min övertygelse: Pensionerna måste höjas!

Vi socialdemokrater kommer göra allt för att vårt förslag om högre pensioner ska bli verklighet. Ett förslag som skulle ge en halv miljon pensionärer 1000 kronor mer i månaden, skattefritt, från och med augusti. Att höja pensionerna är särskilt viktigt i ett läge där alltfler äldre tampas med stigande priser på livsmedel och bränsle. När riksdagen samlas för att rösta om pensionerna 15 juni står två förslag mot varandra. Vårt seriösa, skyndsamma svar på en kris som kräver omedelbara åtgärder står mot de högerkonservativas försök att finta bort Sveriges pensionärer från den politiska dagordningen.

En snabb analys visar att Moderaterna och Sverigedemokraterna gång på gång ”glömmer” att berätta vad deras förslag får för konsekvenser. Men låt mig säga såhär: bättre är det inte, det når inte fler än det förslag regeringen lagt och det kommer dessutom alldeles för sent. Att det ser ut att bli en höjning av pensionerna är välkommet. Men när nu möjligheten finns att skapa rejäl förändring på riktigt – låt oss ta den! Låt inte de högerkonservativas skambud få stå i vägen. För det är precis vad det handlar om.

Förslag från M och SD innebär en höjning av garantipensionen på cirka 600 kronor före skatt. Men vad varken Jimmie Åkesson eller Ulf Kristersson talar högt om är att en tredjedel av pengarna försvinner i skatt innan de når plånboken. De har också lagt ett förslag om att höja bostadstillägget för pensionärer som har garantipension. Men det är långt ifrån alla pensionärer med garantipension som får bostadstillägg. Bor du till exempel med en person med högre inkomst, om du äger en sommarstuga eller har sparat en slant till barnbarnen ryker den möjligheten direkt.

Många kvinnor som jobbat i välfärden och som lever med en man som tjänat mer skulle missgynnas av de högerkonservativas förslag. Jag vet att Jimmie och Ulf tycker annorlunda, men för egen del anser jag att det är både omodernt och orättvist att straffa människor utifrån val av partner. Den modell vi har i Sverige och som tjänat oss väl bygger på att du som individ tar ansvar för att göra rätt för dig, och att du har rättigheter som är direkt kopplade till dig som person. En pension som går att leva på är precis en sådan, mycket viktig, rättighet.

Arbetsmiljön, inte minst i välfärden, ska vara så bra att du vill och kan jobba ända fram till pensionsåldern.

För den som lever i lyx och överflöd är 1000 kronor ingenting. Men för den som får vända på slantarna för att ha råd med hyran kan det göra hela skillnaden. I grunden handlar det om respekt – både för dagens pensionärer och för dem som är mitt uppe i arbetslivet. Jag kommer aldrig ställa upp på en modell där LO-förbundens medlemmar tvingas leva knapert hela sina liv för att ha råd med det allra nödvändigaste som pensionärer. Vad är det för ett uselt budskap till våra barn och ungdomar i en tid när en rad branscher skriker efter arbetskraft?

Fler måste jobba och fler måste kunna se fram emot tiden som pensionär. Steget in på arbetsmarknaden ska vara lätt och lustfyllt. Arbetsmiljön, inte minst i välfärden, ska vara så bra att du vill och kan jobba ända fram till pensionsåldern. Och när du jobbat din sista dag ska du kunna känna dig stolt och trygg – både över vad du gjort och med vad som väntar. Med en sådan arbetslinje bygger vi tillsammans vårt Sverige starkare.

Sverigedemokraterna säger sig värna vanligt folk. Nu har de kompromissat bort ytterligare en del av sin trovärdighet för en dyrköpt deal med Moderaterna. En dålig deal har också Ulf Kristersson gjort, gång på gång säljer han ut sin politik för att få stöd från SD inför valet. Dessa partiers gemensamma pensionsutspel är just ett spel – en dimridå för att avleda fokus från vad som egentligen behövs: en rejäl satsning på pensionerna.

Det jag skrivit om här är en hjärtefråga för mig sedan många år. Men jag är övertygad om att det inte bara är för mig som frågan har en särskild status. Min mammas berättelse är inte unik. Det finns hundratusentals liknande livsöden runt om i vårt avlånga land. Så låt oss göra klart för Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson att Sveriges pensionärer förtjänar mer än vad de högerkonservativas snåla satsningar kan ge: De är värda respekt och en pension som går att leva gott på!

Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna

Detta är en politisk analys eller en ideologisk text i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.