Tobias Baudin: Ingenting är klart förrän allting är klart

11 september är det val. Och varje dag fram till dess är en ny dag att visa vilket starkt lag vi är.

Det är månader kvar till valet och mycket kan hända. Trots fantastiska opinionssiffror är det absolut inte läge att varva ned. Tvärtom, det självförtroende vi med rätta känner ska vi använda till att bedriva Socialdemokraternas bästa valrörelse någonsin.

Tro inte att någon annan kommer att göra jobbet åt oss. Och tro inte att det högerkonservativa blocket kommer rulla tummarna medan vi laddar för fyra nya år. Nu är det upp till oss socialdemokrater att tydliggöra konfliktlinjen i svensk politik.

Titta bara på pensionsfrågan. Många pensionärer har alldeles för lite kvar att leva på i slutet av månaden. Inte minst gäller detta om du är kvinna, och allra hårdast drabbas de som jobbat inom arbetaryrken. Nu fortsätter arbetet att höja pensionerna. Socialdemokraterna föreslår ett tillägg på garantipensionen på upp till 1000 kronor i månaden. Skattefritt. Det skulle beröra över en miljon pensionärer. Människor som byggt vårt land och som förtjänar respekt för vad de gjort.

Visar Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson Sveriges pensionärer den respekten? Knappast. För trots att frågan snart kommer att avgöras i riksdagen är det knäpptyst från det högerkonservativa blocket. De är inte intresserade av reformer som gynnar vanligt folk. Deras politik är till för riskkapitalister och välfärdstjuvar. Det var Moderaterna som införde den orättvisa pensionärsskatten, och det är Sverigedemokraterna som gång på gång sviker de grupper som de säger sig företräda. Dessa två partier har alltså krokat arm med varandra.

Faktum är att Ulf Kristersson bygger sitt regeringsunderlag på Sverigedemokraterna, ett parti som vacklat i snart varenda fråga och vars demokratiska kompass snurrar runt, runt, runt. Det märks inte minst i utrikespolitiken. Nyligen spred Sverigedemokraternas representant i försvarsutskottet en video med rysk desinformation. Han är inte ensam, utan den tredje SD-ledamoten i utrikes- och försvarsutskottet som avslöjats med kopplingar till Putins Ryssland. Trots detta menar Åkesson, som själv en vecka före krigsutbrottet inte kunde välja mellan Putin och Biden, att partiets urvalsmetoder fungerar bra.

Jag är ledsen att vara den som säger det uppenbara, Ulf Kristersson, men det här är laget du valt att spela med. Och jag är övertygad om att Sverigedemokraternas ultimatum kommer att kosta skjortan för Moderaterna. Så vad säger du, Ulf, är du nöjd med ditt val av kompisar? Kommer SD kunna placera tjänstemän på statsrådsberedningen, försvarsdepartementet eller utrikesdepartementet? Jag förstår om det börjar känns svettigt.

Inte sedan 2015 har en sittande statsminister haft så högt förtroende, 32,8 i Sifos mars-mätning.

Jag möter ibland påståendet att Socialdemokraternas framgångar beror på att människor i kris samlas kring och stöttar sin regering. Men det är ingen självklarhet. Vi ser i andra länder att så inte är fallet. Det råder inte något tvivel om att Magdalena Anderssons ledarskap verkligen behövs – och märks! – i dessa svåra tider. Sex av tio tycker att regeringen och Magdalena Andersson gör ett bra jobb och uppfattar inte oppositionen som relevant i det här läget. Inte sedan 2015 har en sittande statsminister haft så högt förtroende, 32,8 i Sifos mars-mätning.

Nu ska vi hålla i och hålla ut. Jag märker ett otroligt sug hos människor att få prata om problemen som finns i vårt samhälle. Om allt från låga pensioner till ökande gängkriminalitet. Nu mer än någonsin behövs en socialdemokrati som står för trygghet och pragmatism, för solidaritet och styrka. Och våra prioriteringar ligger fast.

  1. Vi stärker Sverige genom att vända på varje sten för att bryta segregation och tränga tillbaka våldet. Vi ska stoppa våldet som undergräver tilliten mellan människor och bryta segregationen. Alla barn ska gå i skolan, och alla barn ska kunna se sina föräldrar gå till jobbet. Sverige ska stärkas genom att alla är med och bidrar till samhällsgemenskapen.
  1. Vi stärker Sverige genom att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Skattepengarna till välfärden ska stanna i välfärden. Sötebrödsdagarna är räknade för riskkapitalister som använder välfärden som en bankomat.  Alla som jobbar i välfärden ska ha goda möjligheter att göra sitt jobb. Det är, precis som med pensionerna, en fråga om respekt.
  1. Vi stärker Sverige och skyndar på klimatomställningen. Kriget i Ukraina visar det vi vetat länge – fossila bränslen är ett hot, både mot klimatet och vår säkerhet. Sverige ska inte vara beroende av energi från skurkstater. Nu ställer vi om vår energiproduktion och vår industri. Det gör Sverige säkrare, skapar framtidens jobb och sänker utsläppen.

Med Första maj alldeles runt knuten och ett starkt läge i opinionen är mitt budskap tydligt: Det blir ingen uppvärmning den här gången, det blir ingen ”liten valrörelse”. Det är nu det gäller och vi har bra förutsättningar. 11 september är det val. Och varje dag fram till dess är en ny dag att visa vilket starkt lag vi är. Så ta chansen, sträck på ryggen och tappa inte farten!

Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna

Detta är en politisk analys eller en ideologisk text i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.