Tobias Baudin: Gör en sista insats – snart kan det vara för sent!

På punkt efter punkt skiljer sig Socialdemokraternas politik från det högerkonservativa blocket. Foto: Socialdemokraterna.

I månader har Socialdemokraterna bedrivit en benhård valrörelse. Med en otrolig samtalskampanj som burits fram av tiotusentals medlemmar i hela vårt land har vi tillsammans kämpat för ett Sverige som kan bättre. Nu ska vi se till att Magdalena Andersson inte bara sitter som statsminister i tio månader, utan i minst tio år!

Folkrörelsepartiet Socialdemokraterna har gjort en fantastisk valrörelse. Men det kommer bli oerhört jämt – din röst kan avgöra valet. Din insats behövs också de sista skälvande dagarna. Så sitt inte hemma och bit på naglarna. Ut och prata med folk om viktiga politiska frågor. Har du en granne som tvekar? Bra! Börja där. Det här är vad valet handlar om.

  1. Sverigedemokraterna är ett parti med ena foten i riksdagen och andra i den högerextrema miljön. Så sent som förra året sa SDs partisekreterare Richard Jomshof att ”islam är en avskyvärd religion”. I augusti i år kunde researchföretaget Acta Publica identifiera 214 nuvarande SD-politiker som gett uttryck för nazism eller annan form av högerextremism. SD utgör ett säkerhetspolitiskt hot. De har band till en regim som bedriver ett brutalt och olagligt krig i vårt närområde. Nu har vi chansen att stoppa Jimmie Åkesson och hans kompisar från att komma in i regeringen. Snart kan det vara för sent. 

  2. ”Han är inte farlig, bara man är varlig, björnen sover, björnen sover…” Tänkte nog Ulf Kristersson om Jimmie Åkesson. Oj, så fel han hade. Ulf Kristersson och Moderaterna bjöd upp Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna till dans. Nu visar det sig allt mer att det är SD som för – och deras krav på tillgång till både regering och regeringskansli växer. Vem vågar lita på att Ulf Kristersson kan hålla emot när svensk säkerhet står på spel? Snart kan det vara för sent.

  3. Liberale Johan Pehrson är mycket – men liberal är han inte. Då hade han inte samarbetet med Sverigedemokraterna, som nu går så långt i sin asylpolitik att de vill stoppa homosexuella på flykt från att komma hit. Johan Pehrson säger i DN att Jimmie Åkesson kan lita på Liberalerna. Men hans stöd för hbtqi-personer är inte mycket värt när han samtidigt är redo att kasta hela sitt partis grund över bord för fyra år av svajigt regeringsarbete. Nu har vi chansen att påminna väljarna om liberala och demokratiska värderingar. Snart kan det vara för sent.
  1. Kristdemokraternas Ebba Buschs enda radikala förslag är att förstatliga sjukvården. Det är som att KD själva inte vet vem som styr över den i dag. Men det kan jag berätta. Åtta av tio svenskar lever i en region som är styrd av KD. Med ett sådant facit är det häpnadsväckande vilket underbetyg de ger sig själva. Vi socialdemokrater går till val på att ta tillbaka kontrollen över sjukvården från marknaden. Vi ska inte ha amerikansk vård i Sverige, utan svensk. Snart kan det vara för sent.

Putin ska inte få hålla svenska hushåll som gisslan och hota svenska arbetstillfällen.

På punkt efter punkt skiljer sig Socialdemokraternas politik från det högerkonservativa blocket. Vi går till val på förslag som visar vanligt folk respekt. Ta bara pensionerna. När det kommer till kritan är de högerkonservativa partierna inte intresserade av att höja pensionerna, särskilt inte för de sämst ställda. Vi socialdemokrater har trots hårt motstånd drivit igenom ett förslag som ger en miljon pensionärer uppemot tusen kronor mer i månaden. Det gör skillnad i plånboken. Du som jobbat och gjort rätt för dig ska inte behöva leva på smulor som pensionär.

I tider när priset på mat, drivmedel och el stiger måste det starka samhället kliva in. Vi driver på för att elpriserna på Europas elmarknad ska frikopplas från de orimliga gaspriserna som Ryssland har skapat. Putin ska inte få hålla svenska hushåll som gisslan och hota svenska arbetstillfällen. Socialdemokraterna går också till val på ett högkostnadsskydd mot de höga elpriserna. Det samlade stödet kan bli upp emot fem gånger större än det stöd som betalades ut i kompensation under förra vintern. Totalt handlar det om 90 miljarder i stöd till svenska hushåll och företag. När kylan och mörkret kommer gör Socialdemokraternas politik skillnad – på riktigt.

Sverige är ett fantastiskt land att leva i. Men Sverige har stora problem. Under alla resor jag gjort i den här valrörelsen är det en fråga som alltid kommer upp. På mindre orter och i stora städer är kriminaliteten och oron för våra barns framtid det som hela tiden återkommer. Till skillnad från Moderaterna har vi socialdemokrater hela svaret. Vi vet att det inte går att komma åt nyrekryteringen till gängen enbart genom hårdare straff. Därför går vi vill val på att för varje krona som går till fler poliser ska minst en krona gå till det förebyggande arbetet. Så bygger vi vårt land starkare.

Det här är vad valet handlar om. Fråga gärna din granne vem hen vill se som statsminister för vårt land efter valet. Egentligen är det ganska enkelt. Vi som vill ha en kompetent, tydlig och erfaren statsminister som Magdalena Andersson – vi röstar på Socialdemokraterna.

Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna.

Detta är en politisk analys eller en ideologisk text i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.