Tobias Baudin: Farligare och fattigare Sverige efter ett år med SD-regeringen

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Ett år har gått sedan Tidöavtalet undertecknades, och Tidöpartierna – Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – intog Regeringskansliet med stöd av Sverigedemokraterna. Året som har passerat har präglats av en nedåtgående spiral som Sverige har svårt att bryta. Ekonomiskt har svenska medborgare känt att plånboken inte längre räcker till det mest grundläggande. Samtidigt har Sverige blivit ett farligare land, och oron över brottsligheten i samhället har ökat dramatiskt.

Sverige har alltså blivit farligare och fattigare. Det visar en rapport – ”Ett år med SD-regeringen – en granskning av Ulf Kristerssons första år vid makten” – som jag och Lena Hallengren presenterade för en kort tid sedan.

I en tid då Sverige och svenska folket pressas av flera kriser har SD-regeringen ägnat sig åt löftesbrott och felprioriteringar i stället för att lösa samhällsproblemen. De mörka skuggorna hopar sig över Sverige.

Brott och orättvisor: Ett år med stigande oro Brottsförebyggande rådets årliga rapport sätter fingret på problemet och bekräftar en dramatisk ökning i oron över brottsligheten i samhället jämfört med föregående år. Samtidigt har förtroendet för Polisen och rättsväsendet eroderat, vilket skapar en otrygg atmosfär i landet. Det är en utveckling som, med tanke på att Polisen själv rapporterar att senaste månaden är den mest våldsamma hittills, inte kan sägas vara oväntad. Skjutningar och sprängningar når skrämmande höjder, och samtidigt har SD-regeringen minskat finansieringen för viktiga program som skulle kunna bromsa rekryteringen till kriminella gäng. Detta året har med rätta fått svenskarna att oroa sig för sin egen och sina barns säkerhet.

En oförändrad våldsutveckling: När ingen lyckas bryta mönstret Men mest av allt är det avsaknaden av åtgärder mot det eskalerande våldet som gör situationen mest skrämmande. Ingen regering de senaste två decennierna har lyckats bryta den fruktansvärda utvecklingen av våld och brottslighet i Sverige. Så här långt har vi sett att SD-regeringen inte heller har en trovärdig plan för att hantera den ökande våldsproblematiken.

Fattigare medborgare: En orättvis ekonomi En betydande del av det mörka molnet som har sänkt sig över Sverige är den ekonomiska utvecklingen. Många svenskar upplever att ekonomin inte längre räcker till det mest grundläggande. Regeringen har i det tysta observerat samtidigt som kostnader ökat för vanligt folk, samtidigt som man har gynnat dem med högre inkomster genom skattesänkningar. Det har skapats en ökad ekonomisk ojämlikhet som drabbar de mest sårbara i samhället.

Det fanns ett löfte om lägre pris på bensin och diesel, men det visade sig vara en besvikelse. Regeringen satsade sju miljarder på att sänka drivmedelsskatter. Resultatet? En sänkning på endast 14 öre per liter bensin och 41 öre per liter diesel. Det är en avlägsen verklighet i förhållande till vad som lovades under valkampanjen.

Kristersson vårdkris leder till nedskärningar och hotar välfärden:

Det blir allt tydligare hur SD-regeringens ekonomiska prioriteringar kastar Sverige in i en sjukvårdskris. Stora nedskärningar i regionerna har blivit nödvändiga, vilket får allvarliga konsekvenser. Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg slår larm om att de inte längre kan garantera löneutbetalningar till sin personal. Akademiska sjukhuset i Uppsala kämpar med ett miljardunderskott. Region Östergötland varslar om nedskärningar och personalneddragningar som svar på ett underskott på över 1,1 miljarder kronor. Region Sörmland går så långt som att varsla 700 medarbetare, vilket motsvarar nästan tio procent av personalstyrkan. Även Region Stockholm tvingas att höja skatter och avgifter, men trots det beräknar de stora underskott.

Regeringen har systematiskt undvikit att ta ledningen i denna ekonomiska kris och har även avvisat möjligheten till blocköverskridande samtal om hushållens ekonomi och andra viktiga frågor för Sveriges välmående. SD-regeringen saknar också konkreta insatser för att stötta de hushåll som har det allra tuffast. Välfärden befinner sig på randen till sammanbrott, och viktiga investeringar uteblir.

Vägen framåt: Sverige i behov av förändring Ett år med Tidöpartierna och SD i regeringsställning har varit en prövning för landet och dess invånare. Det finns dock alternativ och en väg framåt.

Socialdemokraterna är redo att ta på sig ansvaret och presentera drastiska åtgärder som kan bryta denna nedåtgående spiral. Vi vill prioritera rättvisa ekonomiska politik, satsningar på välfärd och insatser mot brottslighet. Men det återstår att se om SD-regeringen är redo att göra samma.

Det är hög tid för Sverige att kliva ut ur denna mörka skugga. Det finns ljus i tunneln om vi tar de rätta besluten. Nu är det dags för en förändring.

Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna