Tobias Baudin: Det händer något i ett land när tilliten urholkas

Sverige är som allra vackrast nu i tiden mellan hägg och syren. Hela landet grönskar i skira färger och solen skiner nästan varje dag. Men samtidigt som Sverige är som vackrast just nu så har vi en verklighet i vårt land som är allt annat än en solskenshistoria. Barn skjuter barn på öppen gata. Det sprängs i portar till familjehus.

Oskyldiga dödas när gärningsmän siktar hänsynslöst och vilt och gängkrigen blir allt brutalare. 

Det har blivit allt för vanligt att vanligt folk känner rädsla och oro över sin eller sina familjemedlemmars säkerhet. Det har blivit allt för vanligt att fler och fler barn och unga rekryteras in i den grova kriminaliteten.

Det har blivit allt för vanligt att föräldrar tvingas möta sin värsta mardröm när de får höra att deras barn har blivit dödad eller skadad i ett våldsdåd. Varje dag som går utan att regeringen agerar är en dag som gått åt spillo, en dag vi aldrig får tillbaka. Människor ska inte behöva vänja sig vid det brutala våld som för Sverige åt helt fel håll.

Oavsett hur Gunnar Strömmer nu än försöker skylla ifrån sig och bryta sig loss från det han lovat väljarna så går det inte. Inte ens Houdini skulle klara av ett sådant spektakulärt nummer.

Ingen uppgift är viktigare än att få ett stopp på den här utvecklingen. Här behövs det en gemensam kraftsamling från hela samhället.  Från hela Sverige.

Men det är såklart en regerings yttersta ansvar att ta oss ur den här brutala verkligheten.

Moderaterna och SD hade ett högt tonläge i valrörelsen. Justitieminister Gunnar Strömmer lovade i september förra året en rivstart mot gängen om Moderaterna vann makten. Han lovade att ett antal lagförslag skulle ”forceras fram” och vara på plats redan i år. Mönsterbrytande politik kallade Strömmer sina egna förslag.

De handlade bland annat om införandet av visitationszoner. Det handlade om införandet av ett system med anonyma vitten. Han lovade att ta fram förslag om dubbla straff mot gängkriminella.  Och lagförslagen för dessa tre reformer skulle redovisas den 1 juni i år – alltså denna vecka. Utöver det gav han löften om att en moderat regering skulle göra det straffbart att delta i ett kriminellt gäng och att ett lagförslag skulle presenteras den 29 december i år. 

Att leverera enligt de tidsutsatta löftena visar sig nu vara helt omöjligt. Oavsett hur Gunnar Strömmer nu än försöker skylla ifrån sig och bryta sig loss från det han lovat väljarna så går det inte. Inte ens Houdini skulle klara av ett sådant spektakulärt nummer.

Men, som med så mycket annat den här regeringen lovade före valet så händer ingenting – och minst fyra nya löftesbrott kan nu adderas till den redan välfyllda listan av löftesbrott från Sverigedemokraterna och den här regeringen.

Väljarna som lade sin röst på regeringen litade faktiskt på att Strömmer skulle stå vid sitt ord och lägga fram konkreta lagförslag enligt de datum han lovade i valrörelsen. Väljarna som lade sin röst på Sverigedemokraterna och regeringen litade faktiskt också på att den nya regeringen genuint hade en vilja att få ett stopp på kriminaliteten.

Det händer något i ett land när tilliten urholkas, och det ser vi nu. Vi behöver mer tillit och mer av gemenskap, inte tvärtom. Och då behöver man hålla det man lovar, eller sluta lova saker man på förhand vet att man inte kommer kunna hålla. Regeringens ständiga löftesbrott kan leda till att tilliten till vår demokrati urholkas. Det vore därför farligt om Kristerssons och Strömmers lögnfabrik fortsätter leverera löftesbrott.

Det blir nu alltmer tydligt att Strömmer och hans regeringskollegor i SD, i stället för att göra det man lovade sina väljare, i stället för att prioritera de riktiga samhällsproblemen – kriminaliteten, den ekonomiska krisen, välfärdskrisen - har fullt upp med att bråka om plastpåseskatten, om vem som ska få läsa sagor för barn och att sekretessbelägga elstöd. Det verkar helt enkelt ha svårt att få något vettigt gjort. 

Vi behöver mer tillit och mer av gemenskap, inte tvärtom. Och då behöver man hålla det man lovar, eller sluta lova saker man på förhand vet att man inte kommer kunna hålla.

Så man måste verkligen ställa sig frågan: Vad gör regeringen om dagarna? Inte ens i en av de viktigaste frågorna för vårt land kliver man fram och förmår att agera. Var är Gunnar Strömmer?  Dessutom fortsätter man att svika vallöfte efter vallöfte samtidigt som gängen skapar otrygghet runt om i vårt land.

Det duger inte. Ska vi ha ett samhälle som är byggt på rättvisa, respekt och gemensamt ansvar så behöver vi ha ett politiskt ledarskap som visar vägen. 

Tobias Baudin är partisekreterare