Krönika: Tillbakablickande – inom politik och schlagerfestival
Knappt har tonerna från Eurovision Song Contest klingat av förrän Bert Karlsson, 71, traditionsenligt och plikttroget, sågar årets upplaga av musiktävlingen.
”Det är katastrof, det finns snart inga melodier att ta till sig. Det är en tävling som bara berör den närmaste kretsen. Det är längesedan det var riktigt hits. Det är en tävling som ingen bryr sig om”, säger han till Aftonbladet.
Att Sverige och Robin Bengtssons placerar sig på en femteplats och slår förhandstippade Italien imponerar föga på den förre skivbolagsbossen. Inte alls, om sanningen ska fram:
”Det är skitdåligt att komma femma bland så dålig låtar”, fortsätter Bert Karlsson.
Missförstå mig rätt, men för mig påminner detta inåtvända och tillbakablickande förhållningssätt om den tunga process som Moderaterna just nu genomlider. Fredrik Reinfeldt, Ulrica Schenström, Per Schlingman & Co gjorde ett imponerande jobb med att förändra Moderaternas sätt att se på människor, politik och på hur det skulle kommuniceras till väljare och de egna medlemmarna.
Med en valförlust i ryggen, med Unckel-Tobisson-Björk-Hökmark som toppföreträdare och med fokus på system och systemskiften, snarare än människor, gjorde Fredrik Reinfeldt och hans innersta krets en otrolig mental resa som la grunden för Moderaternas största framgångar i modern tid. En resa som banade väg för historiska valframgångar, stora politiska förändringar och en värdeförskjutning av en stor del av den politiska debatten i Sverige.
Reinfeldts stora tillgång som politiker var att han förmådde sig att ställa sig i enskilda väljares skor och byggde Moderaternas berättelse utifrån det. Människan, den enskilda personen, fick ta plats i det främsta rummet under Frederik Reinfeldts ledarskap. Det moderata systemskiftet skulle fortfarande genomföras, men det blev aldrig utgångspunkten i det politiska samtalet under hans tid som ledare.
Nu är det förhållningssättet som bortblåst. Mekanismerna bakom att Moderaterna kopplar in autopiloten och återvänder till det trygga hörn som var en valvinnare i början av 90-talet, är till viss del begripliga. Det som är svårare att förstå är varför Anna Kindberg Batra helt vänder ryggen åt det som nyligen gav moderaterna sina största framgångar i modern tid.
Lika svårt är det att förstå Bert Karlssons sågning av såväl Eurovision Song Contest och Sveriges senaste placering i tävlingen. Sverige har två Eurovisionsegrar de senaste fem åren, Loreen och Måns Zelmerlöw. Det är inte så mycket att gnälla över. Både Bert Karlsson och Anna Kindberg Batra bör fundera ett varv på vad de skyndsamt försöker lägga bakom sig.
Mathias Bohman är kommunstyrelsens ordförande (S) i Upplands Väsby