Thåström har många fan(S)

Joakim Thåström. Foto: Amanda Ooms

Att S-politiker har en fäbless för Bruce Springsteen är inget nytt. Men det finns rockhjältar på betydligt närmare håll.

Punkikonen Joakim Thåström nöter just nu vägarna och för några veckor sedan fladdrade han med fingrarna på en stockholmsscen inför både kommunalråd och statsråd.

Joakim Thåström, i folkmun enbart Thåström, växte upp i Stockholmsförorten Högdalen, på Skebokvarnsvägen 209. En som vet hur det känns att bo på just den gatan är Linköpingfödda S-riksdagsledamoten Veronica Palm.

Hon har aldrig lyssnat på Springsteen, är mer för pop, punk och distade gitarrer och sjunger Thåströmlåtar i bilen med sina barn.

Favoritlåt är den självbiografiska ”Brev till 10:e våningen”. ”Magisk, nostalgisk och med vacker melodi”.

– Alla förorter har sin karaktär. Men det finns en stolthet här ute. Jag tänkte på det när jag åkte hem från konserten: åkte linje 19 ut, gick förbi krogen Skebohov (centrala delar i favoritlåten, reds anm). Jag flyttade hit 1999, har fött barn och fostrat dem här. Jag känner mig som en del av alla 40 och 50-åringar. Det finns en bykänsla och Thåström skänker extra glans, säger Veronica Palm.

Inrikesminister Anders Ygeman var i unga år flitig användare av linje 19 hela vägen ut. Han växte upp i Hagsätra, två stationer efter Högdalen.

Ygeman har i en tidigare intervju med undertecknad berättat att han har i stort sett allt av Thåström, även på vinyl, utom från tiden med Peace, Love & Pitbull – ”dem klarar jag inte av”.

En av favoritlåtarna är ”Ingen neråtsång”, en annan ”We’re only in it for the drugs”. Den senare från Ebba Gröns första vinyl med samma namn.

– Den sammanfattar förortslivet på något sätt, säger Ygeman.

Det sjungande kommunalrådet Mathias Bohman i Upplands Väsby som gett ut egen platta, med Docenternas Joppe Pihlgren på ett av spåren, var självklart på plats.

Kan Thåström utmana Springsteen som husgud?

– Nej, jag tror inte det är möjligt. Han borde vara det, men han är inte tillräckligt bred. Det är lite för slamrigt och mörkt för det. Men för egen del är han större än störst.

Vad består hans storhet i?

– Han har en otrolig integritet. Han kompromissar inte. Inga publikfrierier. På en turné tog han till exempel med Bruno K Öijer, det krävs mycket mod och integritet för att utmana på det sättet.

Mathias Bohman noterar att Thåström vid några tillfällen valt att lägga sina turnéer i mars. Av en händelse just i melodifestivaltider.

– Melodifestivalen med sitt glättiga och glittriga. Och då kommer han med slammer, motljus och missljud.

Tidigare statsrådet och nuvarande generalsekreteraren för Palmecentret Jens Orback dök upp en av konsertkvällarna.

Det går rykten om att du bara gillar dansmusik?

– Det finns de som säger att jag har outvecklad musiksmak, sådant som bara kommer ur radion. Men jag gillar Thåström, förutom Håkan Hellström och First Aid Kit.
– Thåström är lite som Elvis som artist. En gåva har landat i honom. Det finns ett stort artisteri.

Varför tror du han tilltalar socialdemokrater?

– Det är väl det där kärva, staten och kapitalet, underdogperspektivet. Men numera är han ju romantiker också. Jag slås också av att han har en väldigt trevlig röst, en sagoberättarröst. Det finns en pregnans när han blir självbiografisk och berättar om skolan eller om när han fick en autograf av Rolle Stoltz.

Jens Orback fick en ny favoritlåt på konserten: ”Ner mot terminalen” från senaste plattan.

Orback skrev på sin Facebook-sida under konserten: ”Kyss mig…så nånting…blir gud igen.

Han e bra Thåström, kanske bäst?”