Taggad för att ta ett tredje mandat i Jämtland Härjedalen

Lena Bäckelin från Härjedalen kandiderar till riksdagen.

– Jag är taggad och ser fram emot valrörelsen. Det finns mycket att ta tag i, säger Lena Bäckelin som står på riksdagslistans tredje plats i Jämtland Härjedalen.

Socialdemokraterna har i dag två mandat i Jämtland Härjedalen. Första och andra namnen Anna-Caren Sätherberg, statsråd sedan regeringsombildningen, och Kalle Olsson står kvar för omval. Lena Bäckelin har stått på riksdagslistan förr men hittills inte kommit in. Nu är hon taggad att jobba för ett tredje mandat.

– Det känns som att man vill ha en stabil S-regering, det har ju varit lite vingligt ända sedan 2008, men jag tror att folk har börjat fundera på vad det är för samhälle man vill ha på sikt. Jag tycker att jag hör att det lutar åt det hållet, framför allt bland kvinnor.

Vi har en annan erfarenhet, vi som ligger i utkanten av länet. Vi kallar det utrymme-finnesbygden, för vi har mycket utrymme.

Lena Bäckelin kommer från Sveg i Härjedalen, och bor numera i en liten by utanför centralorten.

– Jag kämpade ganska hårt för att det skulle heta Region Jämtland Härjedalen när vi höll på med regiondiskussionerna. Kan man kalla det Schleswig-Holstein och Baden-Württemberg kan det heta Region Jämtland Härjedalen, även om det blir långt, småskrattar hon.

Så blir hon allvarlig – det är viktigt att ha en bred representation så det inte bara blir fokus på tillväxtområden som Åre, Krokom och Östersund.

– Vi har en annan erfarenhet, vi som ligger i utkanten av länet. Vi kallar det utrymme-finnesbygden, för vi har mycket utrymme.

57-åringen har varit politiskt aktiv sedan tonåren, framför allt på regional nivå – hon jobbar helst med helheten och att se de längre perspektiven. Ett par mandatperioder var hon deltidspolitiker i regionen.

– Jag jobbade mest med utbildning- och kulturfrågor men också med sjukvårdsfrågor och infrastruktur.

Vi vill föra vården närmare patienterna och det måste bli verkstad av det. Samtidigt har vi utmaningar med personal inom äldreomsorg och sjukvård.

Att vara deltidspolitiker i ett län med stora avstånd innebär veckopendling; ibland kom hon bara hem varannan vecka. Sedan 2015 har hon ägnat sig åt sitt yrke, lärare, på heltid. Hon har varit verksam i alla åldrar från mellanstadiet och uppåt. Nu är det vuxenutbildning som gäller och det trivs hon med – eleverna är motiverade och har mycket erfarenheter med sig in i studierna.

– Just nu jobbar jag med en komboutbildning, vård och svenska som andraspråk. Det är jättespännande.

Det finns flera politikområden hon gärna skulle jobba med om hon får ta plats i riksdagen – kultur och utbildning, sjukvård och äldreomsorg, infrastruktur i ett bredare perspektiv som omfattar inte bara vägar och järnväg utan också offentlig service.

– Demokratifrågor är också något jag brinner för. Det bygger på att folk är engagerade, annars ser vi hur det går ute i världen. Jag hoppas kunna vara en länk mellan den statliga nivån i riksdagen och vanligt folk i länet och jag vill också gärna få upp ett engagemang i länet; man vill ju känna trycket underifrån. 

Men får hon bara välja en sakfråga blir det vård och omsorg.

– Det är det jag hör att väljarna diskuterar och vi har jätteutmaningar. Vi vill föra vården närmare patienterna och det måste bli verkstad av det. Samtidigt har vi utmaningar med personal inom äldreomsorg och sjukvård. Det måste till ett helt annat synsätt och staten måste ta ett större ansvar när det gäller resurser; vi har inte skatteunderlag här så att vi klarar en jämlik vård.

Även här handlar det om en helhetssyn som inte bara rör själva sjukvården – är det långt till akutsjukhus och BB måste det vara bra vägar för att ta sig dit, säger hon.

– Min drivkraft är hela tiden att sträva efter att göra det bättre. Bygget är inte klart, målet är ett jämlikare samhälle och då handlar det om alla områden för det hänger ihop.

Riksdagslistan:

1. Anna-Caren Sätherberg, Åre

2. Kalle Olsson, Östersund

3. Lena Bäckelin, Sveg

4. Anders Frimert, Stugun

5. Therese Kärngard, Hackås

6. Bertil Johansson, Hammerdal

7. Jenny Sellsve, Lit

8. Jean-Luc Kabisa, Frösön

9. Rebecca Sjöstedt, Hoting

10. Pelle Johansson, Funäsdalen

11. Britt Carlsson, Aspås

12. Morgan Olsson, Blåsjöfallet

13. Alma Karlsson, Frösön

14. Göran Påhlson, Sveg

15. Susanne Pettersson-Graff, Pilgrimstad

16. Lars Björk, Lit