Björn Fridén: Tacka vet jag torra korrekta byråkrater

Få saker är så underhållande som samhällsinstitutioner som på knastertorr myndighetssvenska säger till politiker att sluta slösa deras tid. Det senaste exemplet är Riksdagens Utredningstjänst (RUT) som svarar riksdagsledamoten Staffan Danielsson om den svenska mordstatistiken. Danielsson hade beställt en utredning om varför Brottsförebyggande Rådets preliminära statistik för 2016 visar på 105 fall av dödligt våld och inte 163.

Var fick han 163 ifrån? Det hade han läst på tidigare SVT-journalisten Elisabeth Höglunds blogg. Hon sammanställer nämligen egen statistik som hon baserar på ”polisens egen rapportering, på nyhetsartiklar i media och annan information”. Stabilt.

Hon säger att hon tar hänsyn till alla misstänkta mordfall som sedan visat sig vara självmord eller olyckshändelser, dubbletter eller sjukdom. Ändå ligger hon närmare 60 procent över BRÅ. Hon ”kan inte svara på varför skillnaderna är så stora”.

Men det behöver hon inte. Det gör hennes följarskara åt henne. Kommentarsfältet på hennes blogg fylls med solklara förklaringar om att myndigheterna och politikerna mörkar de riktiga mordsiffrorna, det svamlas om PK och etablissemanget som inte tål sanningen.

Det är förstås en förklaring. En annan, den som RUT kommer med, är att Höglunds genomgång är så fullproppad med metodfel att det är slöseri med utredningsresurser att behöva dubbelkolla dem.

Men det är ju struntsamma. En slafsig journalistisk insats som den här får snabbt fotfäste i den så kallade Sverigevänliga myllan – den som gillar att överdriva våra samhällsproblem och framställa sitt fosterland som sämre än det är.

Och de struntar ju helt i BRÅ – eller för den skull att RUT dubbelkollat siffrorna på ett vuxet sätt. De fyller i stället sin egen journalistikförklädda propagandaapparat med siffran 163 och vips är vi igång.

[blockquote author=”” pull=”pullleft”]Åsikter och illa byggda hopkok behandlas emellanåt av ansvarslösa redaktörer som fakta.[/blockquote]

Den här gången verkar det tur nog inte blivit mycket till debatt om Höglunds egen mordstatistik. Kanske för att BRÅ ännu inte presenterat sina slutgiltiga siffror.

Men kom ihåg, vi lever i en tid då det ordnas tv-debatter i public service om vaccin är bra eller inte. Åsikter och illa byggda hopkok behandlas emellanåt av ansvarslösa redaktörer som fakta. 105 eller 163? Debatt i studion ikväll. Nån stackars kunnig men icke-verbal person, alternativt en verbal men icke-kunnig person, får möta 163-mord-anhängaren, skrika av sig lite, publikfrågor från nån göteborgare, läsa upp några tweets och så landar vi på typ 134 mord.

Det skulle säkert bli bra tv, men låt oss slippa det när BRÅs siffror kommer sista mars.

Tacka vet jag torra korrekta byråkrater.