Ta med föräldrarna och upplev 14-åringen

Foto: Ola Kjelbye

Foto: Ola Kjelbye

På Backa teater spelas pjäsen 5114 dagar som handlar om hur det är att vara 14 år. Hoppas att alla göteborgstonåringar tar chansen att se den här pjäsen. Tag gärna med era föräldrar.

I öppningsscenen visas uppförstorade porträtt på skådespelarna när dessa var just 14 år. Ett roligt och spännande grepp är när vi nu genom var och ens berättelse får höra hur just de tänkte och kände i 14-årsåldern.

Platsen det mesta utspelas på är Lexbyskolan i Partille där flera av dem gick i skolan då. Mobbing och svårigheter att hänga med, trots stort stöd av föräldrar är delar av berättelserna.

Åsa-Lena Hjelm, snart 70 år, briljerar verkligen när hon med lätthet och stor inlevelse berättar en händelse från sitt liv som 14-åring, med förskingring och rymning som en spännande händelse som dock slutade bra för hennes del.

Kjell Wilhelmsen tillhör också de av ensemblen som har lite fler år på nacken och han känns väldigt trygg i sina roller. Han gillar att skämta bort allvaret. Här möter vi honom bland annat som guide på skolan. Ramtin Parvaneh var 14 år vid Backaplansbranden och förlorade där många vänner. Han tar fotbollen till tröst.

Det spelas rollspel som frammanar många skratt från ungdomarna i publiken, vilka ju är målgruppen. Några av oss äldre hängde kanske inte med där. Men vi hade ändå stor behållning av ungdomarnas spel och tankar, stor igenkänning eftersom ju alla minns sina första erfarenheter på kärlekens områden. Hur kär man kunde vara i tonåren, den första kyssen och så vidare.

Alla på scenen gör stora insatser, orkestern mitt på scenen är en del av föreställningen, de ger sina erfarenheter av hur tonårstiden kan vara och med sina musikstycken som smälter väl in i handlingen. Hoppas att alla göteborgstonåringar tar chansen att se den här pjäsen. Tag gärna med era föräldrar!

Barbro Elfström

 

5114 dagar

Av: Johanna Larsson, Stefan Åkesson och ensemblen.

Regi: Johanna Larsson.

Scenografi och kostym: Linda Wallgren.

Mask: Josefin Ekerås.

Skådespelare: Hannah Alem Davidsson, Ylva Gallon, Anna Harling, Åsa-Lena Hjelm, Ramtin Parvaneh, Nemanja Stojanovic, Kjell Wilhelmsen, Ove Wolf.
Musiker: Stefan Abelsson, Amanda Lindgren, Mats Nahlin, och Sabina Wärme.

Dramaturg: Stefan Åkesson.