SVT:s vänstersväng – en högeragenda
SVT:s nyhetsjournalistik är vänster, menar Göran Hägglunds tidigare presschef Johan Ingerö.
Det är fel, enligt professor Kent Asp.
Däremot har flera politiska reportrar visat sig vara kristdemokrater.
”Avpixlat gynnas när SVT blir mer vänster” och ”SVT:s blinda fläck är röd”. Det är två rubriker ur Expressen nyligen, signerade Johan Ingerö, respektive ledarskribenten Naomi Abramovicz – båda med tesen att SVT är vänstervridet.
I bakgrunden spökar undersökningarna av professor Kent Asp vid Göteborgs universitet om journalisternas partisympatier, där Miljöpartiet var överrepresenterade. Det gällde särskilt inom SVT. När så en SVT-anställd nyligen skrev på ett marxistiskt forum att ”kampen fortsätter” så blev debatten igång igen.
Problemet är att Asps undersökning används för att beskriva en vänstervridning av
det journalistiska innehållet, när det egentligen är personliga politiska preferenser (bästa parti) som har undersökts. Undersökningen avser hela journalistkåren och inte de politiska reportrarna.
Tvärtom visar Asps undersökningar av valbevakningen att de ledande medierna inte drivs av en politisk agenda.
– Det är det som är svaret på om det är en vänstervriden journalistik eller inte. Det är det inte, säger Kent Asp.
Ingerö klagar över att aldrig ha fått SVT-frågor som följer Timbros världsbild. Att Avpixlat fick lika stor spridning om Ikea-morden som SVT, menar han bero på att ”SVT och SR fjärmar sig, medvetet eller ej, från stora delar av svenska folket. Inte bara från sverigedemokrater, utan även från borgerliga väljare”.
”Intressant spaning”, kommenterade Centerns mediestrateg Karl-Johan Karlsson Ingerös artikel.
Karlsson är tidigare politisk reporter på Expressen. Nu jobbar han för Annie Lööf.
Det innebär inte att han skrev högervridna artiklar på Expressen. Asps undersökningar visar att just de politiska reportrarnas preferenser ser ut som folkets i stort, även om det 2011 noterades en viss överrepresentation för Moderaterna.
Däremot finns det synliga belägg för att många politiska reportrar har varit kristdemokrater, även inom SVT.
•
• Mångårige programledaren och valutfrågaren Lars Adaktusson är i dag EU-parlamentariker för KD.
• SvD:s tidigare politiske kommentator Sigfrid Leijonhufvud blev rådgivare till Alf Svensson.
• Ingvar Hedlund, politisk reporter på Expressen, erbjöd Göran Hägglund sina tjänster som rådgivare.
• Ebba Lindsö, chefredaktör på TT, kandiderade för KD i EU-valet och till partistyrelsen.
• SR-programledaren Marcus Birro lanserade sig som partiledarkandidat för KD.
• SVT:s debattprogramledare Siewert Öholm är i dag KD-nära debattör.
På högerkanten finns även tidigare SVT-redaktören Per Gudmundson, i dag ledarskribent
på SvD. Maria Borelius var vetenskapsjournalist på SVT innan hon blev moderat
handelsminister. Edward Unsgaard var politisk reporter på SR Ekot innan han blev Fredrik Reinfeldts pressekreterare och sedermera M-riksdagskandidat.
– Har det någon betydelse? Alla sympatier vi människor har påverkar vårt beteende, men i väldigt begränsad grad när det gäller journalistiken. Professionen väger mycket tyngre. Nyheter är en kollektiv process, reportern har en arbetsledare och en nyhetschef och så vidare. Medielogiken betyder mer än de politiska preferenserna, säger Kent Asp.
Trots denna till synes överrepresentation av kristdemokrater i den svenska politiska reporterkåren – Kristdemokraterna har i dag cirka tre procents väljarstöd plus stödröster – så märks det alltså inte på valbevakningen.
Ändå påstår förre KD-ledarens spinndoktor, i dag Timbrolobbyist, att journalistiken har en vänsterslagsida. Och ger därmed Sverigedemokraternas torgförande av begreppet ”PK-medier” stöd – i strid med forskningsresultaten.
– Rent allmänt får man, om man forskar om sånt som jag gör, vara beredd på att olika sidor i en debatt använder det på sitt sätt. Tar fram det som man tycker passar, säger Kent Asp.
KD:s väljarstöd kan jämföras med SVT:s och SR:s höga förtroende bland befolkningen. SR toppade Förtroendebarometern 2015 på 71 procent. SVT var trea på 67 procent.