Sverige hjälper EU med helikoptrar

Helikopterpiloten Aram Rubinstein berättar för Mikael Damberg och Christos Stylianides hur det är att flyga över bränder. Foto: Maria Persson/AiP

Sverige har 30 nya helikoptrar som ska kunna hjälpa till vid till exempel skogsbränder. Sex av dem ska också kunna bistå vid bränder i andra EU-länder om de inte behövs här. EU-kommissionen har gått in med finansiering.

Sverige blir första land att hjälpa EU med helikoptrar för att bekämpa skogsbränder. Det berättade inrikesminister Mikael Damberg och EU-kommissionär Christos Stylianides under  fredagen vid Ulriksdals värdshus i Solna. Med på pressträffen var också helikopterpilot Aram Rubinstein från Heliair Sweden.

– Kortsiktigt är det här bra för att vi får en finansiering av de helikopterresurser vi har den här sommaren. Vi får 15-20 miljoner kronor från EU för att ha den här kapaciteten. Vi har 30 nya helikoptrar som vi har avtal på. Den här helikoptern till exempel var ute igår och släckte bränder i Sverige, säger Mikael Damberg (S), inrikesminister.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har alltså efter beslut från regeringen ansökt om att få delta med helikoptrar för skogsbrandsbekämpning genom rescEU som är en förstärkning av EUs civilskyddsmekanism som gjordes förra året.

– Genom att bidra till rescEU får vi också en större möjlighet att få resurser tillbaka om vi har behov. Jag är helt övertygad om att många andra länder kommer att gå in i det här eftersom de får finansiering av sin beredskap. Men om det egna landet inte har behov av dem ska helikoptrarna hjälpa till i annat EU-land, säger Mikael Damberg.

Skulle en situation uppstå där de sex helikoptrarna, där EU-kommissionen står för 75 procent av beredskapskostnaderna för dem, måste användas i Sverige kommer de alltså i första hand att bli kvar här.  

Europa har länge varit hårt drabbat av bränder som ödelagt skog och mark och sommaren 2018 ledde bränderna i Sverige till en av de största räddningsaktionerna som någonsin vidtagits inom civilskyddssamarbetet i Europa där sju medlemsstater inom EU deltog.

”Vi hade inte klarat de stora skogsbränderna förra sommaren utan EU-hjälp.#

– Vi hade inte klarat de stora skogsbränderna förra sommaren utan EU-hjälp. Det var flera EU-länder med flygresurser, brandmän, tekniker och med olika materielresurser, säger Mikael Damberg.

Hur ser beredskapen ut i Sverige inför sommaren?

Vi har nu 30 helikoptrar som kan sättas in med kort varsel. Vi har köpt in nya beredskapslager för att kunna fylla på med slangar och materiel. Vi har fler RAKEL-system (system för radiokommunikation för bland annat Räddningstjänsten, reds. anm.). Vi har ett starkare ledningsstöd och mer utbildning till kommunernas räddningstjänst. Men jag är noga med att säga att om det blir en lika torr och varm sommar i år kommer det att vara utmanande i Sverige i sommar. Då är det jätteviktigt med EU-samarbetet där vi kan få extra stöd och hjälp om vi behöver det, säger Mikael Damberg.