Stoppa hotet mot civilsamhället i Sverige och Finland
Svenska regeringen och den finländska regeringen har ett gemensamt regeringsmöte i september 2024. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Angreppen mot folkrörelserna och civilsamhället slår hårt mot demokratins grundvalar. Socialdemokraterna i Sverige och Finland har ett särskilt ansvar för att motverka dessa odemokratiska strävanden och presentera alternativ för hur återuppbyggnaden av våra civilsamhällen kan ske. Det skriver Göran Färm och Folke Sundman.
Medan den mest högljudda politiska striden i både Sverige och Finland handlar om migration och kriminalitet pågår under ytan en mer omfattande attack mot de nordiska folkhemsmodellerna än någonsin tidigare.
Den nordiska modellen handlar inte bara om omfattande sociala skyddsnät utan lika mycket om brett deltagande i folkrörelser och civilsamhälle, högt valdeltagande, hög facklig organisationsgrad, fria och oberoende universitet och samhällsinstitutioner, omfattande folkbildning, bred kultur- och föreningsverksamhet med mera. Jämlikhet och sociala skyddsnät är en förutsättning för en levande stark demokrati – och vice versa.
Nu är dock allt detta utsatt för den allvarligaste attacken i modern tid.
I Sverige ger sig den SD-stödda Tidöregeringen på demokratins fundament – de oberoende institutionerna, folkrörelserna och förutsättningarna för bred folkbildning, debatt och kultur. Studieförbundens och folkhögskolornas anslag skärs ner. Invandrar- och fredsorganisationer förlorar bidrag, utvecklingsbiståndet till demokrati och uppbyggnad av civilsamhället i fattiga länder skärs ner.
Mediestödet förändras med minskad mångfald som följd. Flera klassiska S-tidningar har fått läggas ner eller kraftigt reducera sin utgivning. Samtidigt försvagas public servicemedierna SR och SVT. Universitetens akademiska frihet hotas när regeringen kortar styrelsernas mandatperioder, mot rektorernas samlade protester.
Regeringen går till skarp attack mot oppositionspartiers finansiering bland annat från fackföreningar och lotterier, medan hemliga donationer ostört finansierar Moderaterna och den vidare högerlobbyn.
I stället för fri kultur och fria folkrörelser handlar alltfler förslag om kontroll. Samtidigt utsätts våra länder för alltfler påverkansoperationer och spridd desinformation både utifrån och via inhemska trollfabriker.
Den finska högerregeringens angrepp på civilsamhället och folkrörelserna följer samma mönster som i Sverige. Denna nedskärningspolitik ligger ursprungligen närmast Sannfinnarnas agenda, vars ordförande är vice statsminister och finansminister, men den valda linjen ligger givetvis på hela regeringens ansvar.
I ett avseende skiljer sig den finska utvecklingen från läget i Sverige. Regeringens centrala målsättning är att ändra maktförhållandena på arbetsmarknaden genom att på olika sätt försvaga fackföreningsrörelsens förhandlings- och påverkningspositioner, bland annat genom en begränsning av strejkrätten.
De numerärt sett största nedskärningarna riktar sig mot den sociala sektorn och den stora grupp medborgarorganisationer som hittills burit ett stort ansvar för den praktiska servicen och intressebevakningen på detta område.
Men praktiskt taget ingen sektor går fri från betydande nedskärningar i statsstöd av olika slag. Det gäller folkbildningen, kulturarbetet och medborgarorganisationernas arbete för internationellt samarbete och mänskliga rättigheter.
Men praktiskt taget ingen sektor går fri från betydande nedskärningar i statsstöd av olika slag. Det gäller folkbildningen, kulturarbetet och medborgarorganisationernas arbete för internationellt samarbete och mänskliga rättigheter.
Två beslut i våra länder har en särskilt slående och synnerligen oroväckande likhet. I Sverige har regeringen avskaffat det urgamla stödet till fredsorganisationer som kanaliserats via Folke Bernadotte-akademin. I Finland har regeringen totalt slopat det allmänna statsstödet till finländska fredsorganisationer.
Denna politiska utveckling i fel riktning understöds dessvärre av ett kulturklimat där alltför ofta våra samhällens breda folkbildningsprocesser hotas av de sociala medievärldarnas förenkling och polarisering. Detta skapar nya, väldiga klyftor i och med att samtidigt som en allt mäktigare elit har närmast obegränsad tillgång till kunskap och kultur halkar allt fler efter inte minst vad gäller kunskaper om samhället och våra möjligheter att påverka.
Europaparlamentet har nyligen tillsatt ett nytt utskott för att motverka antidemokratiska krafter. Sverige och Finland behöver också extraordinära insatser för att motverka attackerna mot den breda folkrörelsedemokrati som är ett absolut fundament i den nordiska folkhemsmodellen.
Angreppen mot folkrörelserna och civilsamhället slår hårt mot demokratins grundvalar. Socialdemokraterna i Sverige och Finland har ett särskilt ansvar för att motverka dessa odemokratiska strävanden och presentera alternativ för hur återuppbyggnaden av våra civilsamhällen kan ske.
Vi uppmanar våra partier att gemensamt ta tag i denna viktiga och avgörande fråga, utbyta erfarenheter och presentera reformförslag inför de kommande parlamentsvalen i Sverige respektive Finland.
Göran Färm
fd Europaparlamentariker (S)
Folke Sundman
ordförande för Helsingfors svenska arbetarförening