Stöd till Ukraina får sitt eget förstamajmärke

”Sverige kan bättre” och ”Alla folks frihet” är parollerna på årets Första maj, berättar S partisekreterare Tobias Baudin. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Socialdemokraterna firar årets Första maj med två märken och två paroller: ”Sverige kan bättre” och ”Alla folks frihet”.
– Vi hade bestämt att årets paroll skulle vara ”Sverige kan bättre”, men så hände den fruktansvärda invasionen från Putins Ryssland i Ukraina och då bestämde vi snabbt att vi måste addera ytterligare en paroll, säger partisekreterare Tobias Baudin.

För bara några veckor sedan var Socialdemokraterna på väg att ladda för Första maj 2022 under parollen ”Sverige kan bättre” och ett traditionellt förstamajmärke med S-rosen.

– Det handlar om de brister vi ser i vårt land, säger Tobias Baudin.  

Parollen är kopplad till Socialdemokraternas prioriterade politikområden. Sverige kan enligt S bättre när det gäller att bryta segregationen och få bort kriminaliteten, att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden, att klara klimatomställningen och få fram fler jobb till bra villkor.

Carl Lindhagen, S-riksdagsledamot och borgmästare i Stockholm, på Första maj 1940.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina ledde till ett snabbt beslut om ett andra märke, i form av Ukrainas nationalblomma solrosen i blått och gult och med texten ”Alla folks frihet”.

Internationell solidaritet brukar alltid ha en plats på förstamajfirandena och inspiration till parollen kommer från gamle partikamraten och fredsaktivisten Carl Lindhagen (1860–1946). På ett foto från Första maj 1940 står han med ett plakat med texten ”Alla folks frihet, hela världens fred, avrustning överallt”. 

Solrosmärket kostar 30 kronor och alla intäkter från försäljningen går till Palmecentrets insamling till förmån för fred och frihet Ukraina.

– Ukraina kommer så klart vara en stor del av förstamajfirandet i år och Palmecentret kommer kunna vara med på de lokala firandena, säger Tobias Baudin.

2022 års två förstamajmärken. Foto: Socialdemokraterna

Märkena finns nu att beställa i partiets interna kampanjbutik, för partidistrikt och arbetarekommuner, med en beräknad leveranstid av solrosmärket på tre veckor. Allmänheten kan beställa solmärket i socialdemokraternas webbshop om cirka tre veckor när de är producerade.