Stefan Löfven vald till statsminister igen

Stefan Löfven kommer att kunna tillträda som statsminister igen efter dagens omröstning i riksdagen. Han fick 173 röster emot sig, och oväntat stöd av en liberal. 

– Nu måste vi, folkets företrädare, se till att hitta en lösning på det parlamentariska läget. Efter coronakrisen är det uppenbart att vi behöver göra mer för att stärka välfärden.

Strax efter att riksdagssammanträdet var avslutat på onsdagseftermiddagen kallade Stefan Löfven till pressträff. Farhågor om feltryckningar, trafikstopp eller plötsliga sjukdomsfall visade sig vara obefogade. 176 ledamöter tryckte grönt eller gult för att släppa fram Stefan Löfven, medan 173 tryckte rött – emot.

Regeringsalternativet S och Mp fick dessutom stöd av en av Liberalernas 20 riksdagsledamöter, tvärtemot partilinjen. Nina Lundström (L) skriver på DN Debatt att beslutet att inte arbeta för en regering som är beroende av Sverigedemokraternas stöd är viktigt sett till hennes egna värderingar. Hon meddelar också att hon inte kommer att kandidera till riksdagen 2022 om Liberalernas nya linje ligger fast.