”Stefan Löfven talade om min mamma”

Foto: Ylva Säfvelin

Elvy Wennerström är rörd när hon kommer ut från att ha lyssnat på Stefan Löfvens tal på lördagsmorgonen. Han talade om bildning – om dem som var de första i sin familj att få studera, om dem som gick på studiecirklar för att ta igen det som inte fick lära sig som barn.

Elvy Wennerströms tankar gick till hennes egen mamma.

– Hon längtade efter utbildning. Hon hade gått sex år i folkskolan men på äldre dagar tog hon körkort. Hon ville lära sig engelska så hon gick alla de här startkurserna; hon förstod engelska men när hon pratade var det ingen av oss som förstod… Men jag beundrade henne för att hon var så vetgirig och en stark kvinna.

När partikongressen nu hålls i Örebro var det självklart för Elvy Wennerström att komma hit. Det var som elvaåring hon bestämde sig för att rösta på Socialdemokraterna, berättar hon; det pratades alltid mycket politik och samhällsfrågor hemma. Pappa var fackligt aktiv och farfar var kommunpolitiker i hennes födelsestad Filipstad.

Hon har varit här som gäst under fredag och lördag. Sent på lördagseftermiddagen ska hon göra ett inhopp som volontär för att vakta en av dörrarna inom anläggningen.

– Jag blir inspirerad att jobba för partiet när jag är här på kongressen, och ännu mer i dag när jag lyssnat till Stefan Löfven. Han höll ett fantastiskt tal; att vi inte får glömma våra rötter. Det är ju socialdemokratin som har byggt upp hela samhället.

Vanan att tala om samhällsfrågor i hemmet tog Elvy Wennerström med sig när hon själv bildade familj.

– Jag tycker att vi vuxna och föräldrar har en skyldighet att prata mycket om politik och samhällsfrågor med våra barn och det har jag gjort.

Och hennes dotter, jo då, hon tog intryck. I dag heter hon Lena Rådström Baastad och är partisekreterare för Socialdemokraterna.

– Jag är stolt över hennes värderingar och hennes människosyn. Då känner jag att jag har lyckats, säger Elvy Wennerström innan hon försvinner i kongressvimlet för att ta reda på vilken dörr hon ska vakta senare på lördagen.