Stefan Löfven lämnar, det här är reaktionerna

Stefan Löfven tackar för sig på Socialdemokraternas kongress. Foto: Henrik Persson

Blandade reaktioner Stefans Löfvens avgång.

Reaktionerna från politiskt håll på har varit återhållsamma. Flera av partierna avstår helt att kommentera. Centerns Annie Lööf fokuserar på att de framgångar i förhandlingarna om strandskydd och skogsägande som Centerpartiet drivit igenom. Moderaternas profil Johan Forsell menar att Stefan Löfven inte går till historien som en av de främsta statsministrarna, men hoppas att Stefan och Ulla nu får mer tid för varandra. 

Sverigedemorkaterna menar att sju svåra år nu är över och att det är dags för Svergie att skaffa en bra statsminister. Samtidigt går partiledaren Jimmie Åkesson ut med ett hårt angrepp på Centern eftersom de förväntas stödja Magdalena Andersson som ny statsminister. 

Anders Lindberg på Aftonbladet tackar för att Stefan Löfven varit en glödande antifascist under en tid då många backade undan och anser att det är hans viktigaste arv. 

Själv kommenterar Stefan Löfven med att han kommer sakna att träffa människor och resa men också bastun på Harpsund. 

– Men nu har jag en rejäl morot att bygga en egen i Örnsköldsvik säger Stefan Löfven och lägger till att  han ser fram mot den frihet att styra sin egen tid som han nu kommer få. 

Efter att Stefan Löfven lämnat in sin avskedsansökan tidigare idag så startar talmannen Andreas Norlén sitt arbete med att ta fram stödet en ny statsministerkandidat för omröstning i riksdagen.

Under tiden agerar nuvarande regering som en  övergångsregering med begränsade befogenheter. Talmannen uppger via sin pressekreterare att arbetet ska ske skyndsamt men lämnar inte någon exakt tidtabell. 

Mycket talar för att det blir Magdalena Andersson som först får uppdraget att sondera stöd för att tolereras av riksdagen. För att bli vald gäller att inte få en majoritet av rösterna, 175 eller fler emot sig.