Stefan Löfven föreslås bli statsminister

Idag meddelade riksdagens talman Andreas Norlén att han kommer att föreslå Stefan Löfven som statsminister. Men mycket är ännu oklart inför omröstningen på onsdag. 

– Vi har en demokrati i förändring, men vi har inte en demokrati i kris, sa talmannen Andreas Norlén i sin inledning.

På onsdag är det är 18 dagar sedan Stefan Löfven föll i en misstroendeomröstning utlöst av frågan om fri hyressättning i nyproduktion. Långt från de 134 dagar det tog att bilda en regering efter valet 2018. Talmannen underströk att vi har negativ parlamentarism i Sverige, hårddraget behöver ingen i Sveriges riksdag rösta för Stefan Löfven som statsminister på onsdag. Så länge inte en majoritet trycker rött – emot.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh har under helgen framfört en kravlista för att släppa fram Löfven, som den tunga på vågen hennes röst utgör. På frågan om hur hennes krav hanteras svarade Löfven svävande.

– Vi ska ha en fortsatt kontakt med henne, sa Löfven och ville inte svara på om S går hennes åtta krav till mötes.

Stor del av pressträffen kom att handla om hur en eventuell S-Mp-regering ska kunna få igenom sin budget. Löfven var tydlig med att han inte kommer att förhandla med vare sig V eller C om en eventuell budgetproposition i höst.

– Vi behöver vara lyhörda. Jag hoppas att både C och V kan rösta på den, sa han och återupprepade att han inte kommer sitta kvar om regeringen inte får igenom budgeten.