Statsministervalet i bilder

Foto: Henrik Persson/AiP

Känslor som väller fram. Gratulationer, och sedan rakt in i hetluften för nyvalda statsministern Magdalena Andersson.

Foto: Henrik Persson/AiP

Spänningen släpper för nyvalda Magdalena Andersson när hon ser upp mot tavlan som redovisar resultatet av statsministeromröstningen. Hon säger senare på pressträffen att det viktigaste är att fortsätta föra socialdemokratisk politik mot orättvisor, men att det så klart har en betydelse att hon dessutom är den första kvinnan på posten.

– Mycket har förändrats sedan jag själv var en liten flicka. Sverige är fortfarande inte jämställt, men bättre än det var då. Klart att det spelar roll att en kvinna blir statsminister, inte minst för alla som är små tjejer i dag, säger Magdalena Andersson.

Foto: Henrik Persson/AiP

I debatten som föregick omröstningen hade alla partier olika uppfattningar om politik, men det rådde en enighet om att personen Magdalena Andersson är en ytterst kompetent politiker.

Foto: Henrik Persson/AiP

Samstämmig glädje bland statsråden efter valet.

Foto: Henrik Persson/AiP

”Smekmånaden” för den nya statsministern blev cirka tio minuter. Sedan var det dags att ta itu med kritiska frågor från pressen. De politiska reportrarna ställde frågor om det politiska spelet, vem som tänker samarbeta med vem och om statsministern var besviken på Centerpartiet i budgetfrågan.

Foto: Henrik Persson/AiP

Första officiella fototillfället. Håller upp dokumenten hon fick från talmannen direkt efter att ha blivit utsedd.

Annika Strandhäll, riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnor, berättar hur det var att vara med vid ett historiskt ögonblick.

Olle Thorell, riksdagsledamot, har (inte) ett råd till nyvalda statsministern.