Starka vittnesmål av riksdagsledamöter

I riksdagen läste 22 kvinnor under eftermiddagen upp vittnesmål från Facebook-gruppen #imaktenskorridorer.

– För mig var det viktigt att alla riksdagspartier var med. Det här är inte en partipolitisk fråga, utan en demokratifråga, säger Sultan Kayhan (S).

Med grå och regnig decembereftermiddag utanför riksdagshuset läste 22 stycken kvinnor, 19 riksdagsledamöter, två partiledare och två ministrar, upp vittnesmål från metoo-uppropet #imaktenskorridorer i Bankhallen.

Sultan Kayhan, socialdemokratisk riksdagsledamot, var en av dem som läste. Hon är också en av dem som tagit initiativet till uppläsningen.

– Vi skriver historia tillsammans. Det här har aldrig hänt förut. Alla inser nu vidden av det här, men det här är bara början, säger hon.

Sultan Kayhan tog kontakt med samtliga kvinnliga, eller som identifierar sig som kvinna, riksdagsledamöter. Det var viktigt att alla riksdagspartier skulle vara representerade eftersom det inte är en partipolitisk fråga, utan en fråga som handlar om demokrati och jämställdhet. Intresset var stort och hon fick svar från alla partier.

– Vi fick höra i vittnesmålen här i dag att många unga kvinnor har lämnat politiken för att de varit utsatta. De skulle ha kunnat vara i riksdagen, men de orkade inte längre. Det här är också ett demokratiproblem, säger Sultan Kayhan.

Nu kommer gruppen att gå vidare tillsammans med riksdagens tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP) och olika jämställdhetsgrupper och prata om vägen framåt.

– Vi ska sätta oss ner och prata om nästa steg och om hur vi håller i det här fortsättningsvis, säger Sultan Kayhan.

Känner du hopp?

– Absolut! Jag har varit med i många Facebook-grupper där tjejer och kvinnor berättat. De har kanske aldrig tidigare kunnat berätta. Vi är många som lyssnat. Det är därifrån vi tar stegen mot förändring, säger Sultan Kayhan.

Vad säger du om ditt eget parti, Socialdemokraterna?

– I min arbetarkommun, Stockholm, har det sköts väldigt bra. Direkt bildades en grupp som gick ut och sa: har ni något att berätta, kom till oss. När det sedan kom in saker, åtgärdade man det. Det har inte alltid varit självklart i samhället.

Har du varit förvånad över mängden vittnesmål och grovheten i dem?

– Nej, inte ett dugg. Jag är själv kvinna. Jag har pratat med mina vänner, så det är klart att man vet. Storheten i det här är systerskapet. Nu har man vetat att när man berättar så finns det systrar som lyssnar, som inte dömer, som inte belastar mig med ännu mer skam. För mig har det varit viktigt att läsa vittnesmålen. Det är min plikt. Därför var det bra att det var så många här i dag som lyssnade.

 

Fotnot: Alla berättelser som lästes upp är anonyma och har kommit in genom Facebook-gruppen #imaktenskorridorer.