SSU och S-studenter: Skolan är nyckeln

SSU och S-studenter vill se en obligatorisk och avgiftsfri förskola från två år i hela landet och att skolplikten förlängs till 18 års ålder.

Partiets arbetsgrupper har nu tagit fram sina över 200 reformförslag för en ny riktning för Sverige. Initiativet är välkommet – viktiga integrationsreformer blandas med uppfriskandeförslag som ska öka framtidstron bland unga. Ett övergripande tema är ett försök att rätta till de samhälls- och marknadsmisslyckanden som de senaste åren blivit uppenbara.

För den yngre generationen är den svenska skolan ett av de tydligaste exemplen på just detta. Ett marknadsexperiment som går ut över elever och skolpersonal. SSU och S-studenter har under många år drivit på brett i skolfrågorna, med målet att ta tillbaka kontrollen över svensk skola. Det är glädjande att partiets arbetsgrupper nu lägger förslag i samma riktning.

Arbetsgruppen ”Ökad samhällsgemenskap genom att vi delar ett gemensamt språk” föreslår att göra förskolan avgiftsfri och obligatorisk 15 timmar i veckan – 30 i utsatta områden – från tre års ålder. Det är bra politik som säkerställer barns rätt till utbildning från en tidig ålder. SSU och S-studenter vill gå ännu längre och se en obligatorisk och avgiftsfri förskola från två år i hela landet.

Alla skolor i Sverige ska vara bra skolor, och alla skattepengar som går till skolan ska stanna i verksamheten. Oavsett om det gäller förskola, grundskola eller gymnasium.

Det finns också flera välkomna förslag om ännu bredare reformer för att stoppa vinstjakten i den svenska välfärden. Förslaget om att förbjuda vinstdrivande förskolor är centralt för att öka kontrollen och säkerställa kvaliteten i alla landets förskolor. SSU och S-studenter utgår ifrån att förslaget om att stoppa vinstjakten i förskolesektorn staplas på redan existerande, viktiga förslag om att göra upp med vinstjakten i den övriga skolsektorn. Alla skolor i Sverige ska vara bra skolor, och alla skattepengar som går till skolan ska stanna i verksamheten. Oavsett om det gäller förskola, grundskola eller gymnasium.

Avslutningsvis vill vi lyfta ett mycket viktigt förslag som partiet redan driver men som behöver ges större utrymme: att förlänga skolplikten till 18 års ålder, och därmed göra gymnasiet obligatoriskt. Det är en central frihets- och jämlikhetsreform. I dag är en avslutad gymnasieutbildning nästintill ett krav för att komma in på svensk arbetsmarknad. Förlängd skolplikt är därför en viktig pusselbit för att tackla arbetslösheten bland unga.

SSU och S-studenter ser med tillförsikt på partikongressen och hoppas på tydliga ställningstaganden mot marknadsskolans avarter. Även i kommande generationer ska busschaufförens son gå i samma klass som bankdirektörens dotter. För att uppnå det krävs förändring. Vill vi vinna unga väljare är en systemförändrande skolpolitik avgörande.

Lina Olsson
skolpolitisk talesperson för SSU
Alexander Losjö Dahlström
utbildningspolitisk talesperson för S-studenter