”Speciellt lägga en krans på Palmes grav i dag”

Magdalena Andersson och partisekreterare Tobias Baudin la en krans vid Olof Palmes grav på måndagen. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

– Olof Palme uttryckte ju att folkens längtan efter frihet kan aldrig slås ner med våld utan den kommer att leva, den kommer att segra. Det är ett uttryck som är i allra högsta grad aktuellt just i den här tiden.
Det sa statsminister och partiledare Magdalena Andersson sedan hon lagt en krans på Palmes grav på måndagsmorgonen.

Det var traditionsenlig kransnedläggning vid Olof Palmes grav på måndagen, på årsdagen av hans död. Representanter för Socialdemokraterna, SSU och Socialdemokraterna i Stockholm la ner varsin krans, i skuggan av det mest dramatiska skeende som Europa har sett på lång tid. 

Det var första gången som Magdalena Andersson, i sin roll som ordförande för Socialdemokratiska arbetarepartiet, var med och la ner en krans. Kvällen innan hade hon stått på en presskonferens och berättat om hur Sverige på ett konkret sätt ska stödja Ukraina mot Rysslands anfall. 

– Att lägga ner en krans på Olof Palmes grav i dag blir väldigt speciellt och berörande. Ekot från honom ljuder ju starkt i dessa tider. Olof Palme uttryckte att folkens längtan efter frihet kan aldrig slås ner med våld utan den kommer att leva, den kommer att segra. Det är ett uttryck som är i allra högsta grad aktuellt just i den här tiden, sa Magdalena Andersson efter kransnedläggningen. 

Tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist hade hon på söndagen vid en presskonferens redogjort för regeringens förslag om stöd till Ukraina. Det handlar om ett direkt stöd till Ukrainas väpnade styrkor om 500 miljoner kronor. Sverige planerar även att skänka 5 000 Pansarskott 86, 5 000 skyddsvästar, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner till en kostnad om totalt drygt 400 miljoner kronor. 

Dessutom kommer Sverige att öka det humanitära biståndet till Ukraina med 500 miljoner kronor. 

Riksdagen ska behandla regeringens förslag om stöd under måndagen. 

– Det är inte svensk praxis att skicka militärt material till konfliktzoner. Senast Sverige gjorde det i någon större omfattning var när Sovjetunionen angrep Finland 1939. För mig som Sveriges statsminister är min första och sista fråga inför varje beslut vad som bäst tjänar Sverige och svenska folkets säkerhet. Min slutsats är nu att vår säkerhet bäst tjänar på att vi stöttar Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland, sa Magdalena Andersson på söndagen.